De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Opinie: Als gezondheid belangrijk voor je is, moet je een smartwatch dragen

Erwin Vogelaar
25 juni 2020, 20:21
3 min leestijd
Opinie: Als gezondheid belangrijk voor je is, moet je een smartwatch dragen

De smartwatch begon ooit als een manier om snel berichtjes te lezen en je muziek te bedienen, maar de focus ligt steeds meer op gezondheid. Sterker nog: als gezondheid belangrijk voor je is, wordt een smartwatch essentieel.

Lees verder na de advertentie.

Waarom een smartwatch voor je gezondheid essentieel is

Steeds meer mensen dragen een smartwatch. Vroeger was dat vooral om berichtjes te lezen en muziek te bedienen, zonder dat je daarvoor de smartphone uit de zak of tas hoeft te halen. Inmiddels zijn er veel meer redenen om een wearable te dragen. Contactloos betalen is daar eentje van, maar de belangrijkste reden wordt het bijhouden van je gezondheid.

Als de coronacrisis ons iets over onze gezondheid heeft geleerd, is het wel dat ziekte je willekeurig kan treffen. Het gebeurt tevens vaak dat deze ziektes lang sluimeren zonder dat we het doorhebben. Er kan iets mis zijn met je hart, je ademhaling kan regelmatig stoppen als je slaapt enzovoort. Daar komen we vaak pas achter als het echt mis is en we naar de huisarts gaan.

Via technologie is onze gezondheid goed bij te houden, zodat we gewaarschuwd kunnen worden als er iets niet klopt. Tegenwoordig kunnen bijvoorbeeld sensoren in tijdelijke tattoo’s worden geplaatst, omdat ze zo klein zijn. Voor de gemiddelde consument zijn wearables de beste optie.

smartwatch voor je gezondheid

Actvitiytracker of smartwatch

Hoewel steeds meer mensen met een activitytracker om de pols lopen, zijn die apparaatjes vergeleken met smartwatches beperkt. Goede smartwatches zitten namelijk vol met sensoren die jouw bewegingen, hartslag en meer tot in de kleinste details in de gaten kunnen houden. De smartwatch is daarmee de meest persoonlijke wearable die je kunt kopen en dus ook een investering in je gezondheid.

Mensen die een smartwatch dragen zijn beter beschermd tegen kwalen, omdat ze er sneller bij zijn. Goede smartwatches laten je weten als er een stoornis in je hartritme wordt gemeten, of als je raar slaapt. Maar dat is nog maar het begin.

Zodra gezondheidsmeting beter wordt, ontstaat er een kloof tussen hen die geen smartwatch dragen en hen die dat wel doen. De smartwatch is dan niet langer een luxeproduct om contactloos mee te betalen, maar wordt essentieel als gezondheid belangrijk voor je is. Dat punt beginnen we nu te bereiken.

Smartwatches en Android

Er is alleen een klein probleem: welke smartwatch kies je? iPhone-gebruikers hebben het relatief makkelijk, omdat de Apple Watch een logische keuze is. Apple doet een hoop interessante dingen met gezondheidsmetingen en onderzoeken, dus qua gezondheid is het een fijn apparaat om aan te schaffen.

Aan de kant van Android is het wat ingewikkelder. Google laat hier namelijk veel kansen liggen. Met al het werk rond data en algoritmes kan het bedrijf een hele hoop betekenen voor het meten van onze gezondheid. Bijvoorbeeld via een eigen Pixel-smartwatch. In plaats daarvan draait het door Google slecht onderhouden Wear OS op allerlei soorten smartwatches, met elk hun eigen hardware en dus ook sensoren.

smartwatch voor je gezondheid

Samsung is beste keuze

De beste partij lijkt daarom op dit moment Samsung, dat zijn eigen software afstelt op zijn eigen hardware en verder gaat dan Apple. Met Samsung Health kun je niet alleen jouw activiteiten, slaap en hartslag bijhouden. De app kan ook je stressniveau controleren. Dat is belangrijk, omdat veel gezondheidsproblemen komen door teveel stress. Met de app kun je zelfs checken of je genoeg water drinkt en niet teveel cafeïne naar binnen giet.

Je hebt geen Samsung-smartphone nodig om gebruik te maken van de Galaxy Watch. Op deze website is te zien welke toestellen worden ondersteund. Waarschijnlijk komt Samsung deze zomer nog met een nieuw horloge op de markt: de Galaxy Watch 3. Als Samsung het slim speelt, kan het bedrijf op het vlak van persoonlijke gezondheidsmeting de koploper worden.

Ben je op zoek naar een smartwatch, maar weet je niet wat nu een goede keuze is? Lees onze uitgebreide review over de beste smartwatches van 2022.

Meer over gezondheid

Een maand lang legt Android Planet extra nadruk op gezondheid. Lees alle artikelen in het maandthema gezondheid hier.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu