De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Snapdragon 810 aangekondigd: octacoreprocessor voor toptelefoons

Wouter Nijsen
7 april 2014, 18:30
1 min leestijd
Snapdragon 810 aangekondigd: octacoreprocessor voor toptelefoons
Qualcomm Snapdragon 810

Qualcomm heeft maandag een nieuw vlaggenschip aangekondigd: de Snapdragon 810, een 64bit-octacore processor voor toekomstige toptelefoons. De verwachting is dat de opvolgers van de Galaxy S5 en de HTC One (M8) worden aangedreven door deze processor. De nieuwe Snapdragon moet in de eerste helft van 2015 beschikbaar zijn. Rond die tijd worden ook de eerste mobiele apparaten die er gebruik van maken verwacht.

De Snapdragon 810 heeft acht processorkernen op basis van een 64bit-architectuur en biedt ondersteuning voor 4K-schermen. Telefoonmakers krijgen via de nieuwe chip meer cameramogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld voortaan in 4K gefilmd worden met 30 frames per seconde. Video’s in 1080p kunnen straks met maximaal 120 frames per seconde worden gefilmd, wat mogelijkheden biedt voor slow motion.

Lees verder na de advertentie.

Met de nieuwe Snapdragon gooit Qualcomm het over een andere boeg. De processorfabrikant kiest namelijk niet voor de zelfontworpen Krait-kernen, maar geeft de voorkeur aan vier Cortex A57-kernen en vier Cortex A53 kernen. De Snapdragon 810 bevat een Adreno 430-gpu en ondersteunt lpddr4. Dat is een andere benaming voor werkgeheugen dat data met 3200 MBit per seconde kan verwerken. Verder is er ondersteuning voor Bluetooth 4.1, WiFi 802.11ac en USB 3.0. Wat de maximale kloksnelheid van de cpu wordt, heeft Qualcomm niet bekendgemaakt.

Ook Snapdragon 808 aangekondigd

Snapdragon 801

Qualcomm heeft ook een minder sterke variant onthuld: de Snapdragon 808. Deze processor heeft twee kernen minder en presenteert zichzelf daarmee als een hexacoreprocessor. Daarnaast kan de 808 beeldschermen met een maximale resolutie van 2K aansturen.

Na Intel en Samsung Electronics is Qualcomm de grootste fabrikant van processors ter werelds.  Het Amerikaanse bedrijf, opgericht in 1985, levert processors voor veel high-end smartphones met Android en Windows Phone. Merken als Samsung, HTC, Nokia en Google doen al jaren een beroep op Qualcomm.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu