Qualcomm Snapdragon 820-chip kan malware detecteren

Gijs Ettes
1 september 2015, 10:06
2 min leestijd
Qualcomm Snapdragon 820-chip kan malware detecteren

De nieuwe Snapdragon 820-chip van Qualcomm wordt gelanceerd met een techniek die malware en malafide apps kan opsporen met behulp van kunstmatige intelligentie. Op die manier moet de privacy en data van de gebruiker beter gewaarborgd worden.

Lees verder na de advertentie.

Een veiligere smartphone met Snapdragon Smart Protect

Qualcomm heeft api’s (hoe hard- en software met elkaar communiceren) voor smartphonefabrikanten en antivirusbedrijven ontwikkeld die zij kunnen gebruiken om hun beveiligings-apps te verbeteren. De techniek van het bedrijf heet Snapdragon Smart Protect en wordt gelijktijdig met de Snapdragon 820 beschikbaar in de eerste helft van 2016. Smart Protect is speciaal ontwikkeld voor mobiel, staat in direct contact met de hardware op de chip en heeft geen cloud- of dataverbinding nodig.

Smart Protect analyseert het gedrag van apps realtime en komt in actie als een applicatie zich verdacht gedraagt. De techniek kan malafide apps opsporen nog voor dat deze opduiken in de databases van traditionele antivirus-bedrijven. Verdachte apps worden daardoor sneller aangepakt, waardoor ze minder  schade aan kunnen richten.

Apps die zich abnormaal gedragen, worden ingedeeld in verschillende categorieën (van schadelijke malware tot vervelende pop-ups en adware). Met behulp van  machine learning leert  Smart Protect welk app-gedrag normaal is en welk gedrag niet. Fabrikanten en antivirus-bedrijven kunnen deze informatie inzetten  om gebruikers  beter te beschermen. Daarbij worden ook redenen gegeven waarom bepaald app-gedrag in potentie gevaarlijk is.

Meer over de Snapdragon 820

De afgelopen maanden is er al het nodige uitgelekt over de Snapdragon 820, de nieuwe chip van Qualcomm die begin volgend jaar de veelbesproken Snapdragon 810 opvolgt. De 820 is gemaakt op 14nm, wat de chip energiezuiniger moet maken. Verder is de chip voorzien van een processor met vier cores (in plaats van acht in de Snapdragon 810), die desondanks 35 procent krachtiger is dan zijn voorganger.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe Adreno 530-gpu, die zowel krachtiger als  energiezuiniger moet werken. De Snapdragon 820 heeft ook ondersteuning voor het snellere LPDDR4-geheugen, camera’s met een maximale resolutie van 28 megapixels en 4K-video met 60 frames per seconde.

Het laatste nieuws over Qualcomm

Bron: Qualcomm
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu