De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom Android-apps nu sneller downloaden en minder opslagruimte opeisen

Thomas Haenen
19 oktober 2018, 11:07
2 min leestijd
Waarom Android-apps nu sneller downloaden en minder opslagruimte opeisen

Google heeft een paar verbeteringen voor ontwikkelaars aangekondigd, die ervoor zorgen dat je straks minder data nodig hebt om een Android-app te downloaden en installeren.

Lees verder na de advertentie.

Sneller Android-apps downloaden in de Play Store

Ontwikkelaars kunnen nu relatief simpel een nieuwe techniek toepassen, waardoor apps acht procent minder groot zijn om te downloaden, en zelfs 16 procent minder opslagruimte nodig hebben op je smartphone. In het geval van sommige grotere apps, zoals games, wordt er zelfs veel meer ruimte bespaard.

Google heeft in het afgelopen jaar allerlei aanpassingen doorgevoerd om de omvang van Android-apps te verkleinen. Ontwikkelaars moeten bij het bouwen van hun app rekening houden met het feit dat er duizenden verschillende Android-smartphones zijn in alle soorten en maten. Downloadde je tot voor kort een Android-app uit de Play Store, dan kreeg je een app die compatibel was met vrijwel al die toestellen. Dat betekende dat er ook code, afbeeldingen en andere bestanden bij zaten voor allerlei andere toestellen dan die van jou.

Sneller Android-apps downloaden

Heb je bijvoorbeeld een goedkoper toestel met een lagere schermresolutie, dan heb je geen logo’s en menuknoppen op 4K-resolutie nodig. Daarom introduceerde Google deze zomer ‘app bundles’. De Play Store zorgt ervoor dat je alleen de onderdelen van een app ontvangt die voor jouw toestel relevant zijn. Dat levert flinke databesparing op. De techniek is nu beschikbaar voor alle app-makers, zo kondigt Google aan.

Instant Apps: spelen zonder wachten

Ook zet Google de komende tijd meer in op ‘Instant Apps’. Dit zijn applicaties die je niet eens hoeft te downloaden, maar direct vanuit de Play Store kunt opstarten. Gebruikers krijgen dan direct toegang tot de essentiële features van een app, terwijl op de achtergrond meer bestanden worden gedownload om je toegang te geven tot andere features.

In Nederland zijn er al een handjevol Instant Apps beschikbaar, onder andere van de NOS. Na een testperiode van ongeveer een jaar kunnen nu alle ontwikkelaars hun app ‘instant’ maken. Onder andere de populaire games Umiro en Looney Tunes: World of Mayhem ondersteunen de functie nu. Om het zelf te proberen, druk je op de ‘Probeer nu’-knop in de Play Store bij de pagina van de app of game.

Lees meer over Google

Bron: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu