Sony Ericsson: “We hadden de iPhone serieuzer moeten nemen”

Redactie
3 oktober 2011, 15:03
2 min leestijd
Sony Ericsson: “We hadden de iPhone serieuzer moeten nemen”
Sony Ericsson: "We hadden de iPhone serieuzer moeten nemen"

In een interview met de Wall Street Journal heeft Sony Ericsson topman Bert Nordberg zich openhartig uitgelaten over de telefoonfabrikant. Zo gaat de topman uitgebreid in op de keuze voor Android, het ondersteunen van andere besturingssystemen zoals Windows Phone 7 en bespreekt hij de aankoop van Motorola door Google. Ook geeft Nordberg toe dat Sony Ericsson de introductie van de iPhone in 2007 een stuk serieuzer had moeten nemen.

Nordberg gaf het interview naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Sony Ericsson dat afgelopen zaterdag werd gevierd. De topman geeft ruiterlijk toe dat in 2007 Sony Ericsson veel eerder had moeten reageren op de komst van de iPhone. De jaren die daarop volgden waren niet bepaald goed te noemen voor Sony Ericsson. Het bedrijf heeft meerdere negatieve jaren gehad, en is langzaam weer winstgevend geworden. Ook nu heeft de telefoonfabrikant het nog moeilijk, voornamelijk door de naweeën van grote aardbeving afgelopen maart in Japan.

Lees verder na de advertentie.

Over Android is de topman een stuk postiever. Volgens Nordberg is het de beste keuze die Sony Ericsson destijds kon maken, kijkend naar de snelle groei van Google’s mobiele besturingssysteem. Op de vraag waarom Sony Ericsson nog niet de grootste Android-fabrikant ter wereld is, wijst Nordberg onder meer naar de Verenigde Staten en dat het vooral moeilijk is om deze markt te penetreren. Wereldwijd heeft Sony Ericsson een marktaandeel van 11 procent op het gebied van Android-smartphones en daar is nog veel groei te behalen.

De aankoop van Motorola door Google kwam ook in het interview aan bod. Sony Ericsson had ook wel interesse in de fabrikant, maar geeft wel duidelijk aan dat ze nu niet over de financiele middelen beschikken om een bedrijf als Motorola over te nemen. Daarnaast zou het in de praktijk ook heel moeilijk te realiseren zijn omdat Sony Ericsson een joint venture is in handen van het Japanse Sony en het Zweedse Ericsson. Als zij samen een Amerikaans bedrijf als Motorola zouden kopen, zou dit bijzonder gecompliceerd worden.

Sony Ericsson denkt ook na over alternatieve besturingssystemen om te gebruiken naast Android zoals het in opkomst zijnde Windows Phone 7. Tijdens de introductie van Windows Phone was Sony Ericsson nog een van de launchpartners, maar er is nog geen enkel Sony Ericsson Windows Phone toestel op de markt gekomen. Volgens Nordberg komt dit omdat Windows Phone nog lang niet zo goed is als Android, maar dat ze wel nieuwsgierig zijn naar wat het besturingssysteem te bieden heeft.

In de toekomst zal Sony Ericsson zich nog meer gaan richten op de verkoop van smartphones. Nu is zeventig procent van de telefoons van Sony Ericsson een smartphone en rond het midden van volgend jaar moet dit aantal gestegen zijn naar honderd procent. Anders dan de grote fabrikanten zoals Nokia en Samsung die in alle prijsklassen vertegenwoordig zijn, lijkt Sony Ericsson zich juist steeds meer toe te leggen op de smartphone die een hogere winstmarge heeft.

Bron: Wall Street Journal

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu