Waarom de Sony Xperia XZ2 (Compact) geen koptelefoonaansluiting heeft

Wouter Nijsen
14 maart 2018, 14:44
2 min leestijd
Waarom de Sony Xperia XZ2 (Compact) geen koptelefoonaansluiting heeft

Sony’s nieuwe toptoestellen, de Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact, beschikken niet over een koptelefoonaansluiting. Daarmee volgt Sony veel andere fabrikanten die ook hebben besloten de vertrouwde 3,5mm-aansluiting te schrappen, en dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

Sony-koptelefoonaansluiting

In een FAQ op zijn website geeft Sony uitleg waarom de hoofdtelefoonaansluiting niet op de Xperia XZ2 en XZ2 Compact zit. Volgens het bedrijf is de aansluiting weggelaten om het nieuwe ‘Ambient Flow’-design mogelijk te maken. Sony’s nieuwe smartphones hebben grotere schermen met kleinere randen en volgen daarmee de trend van voorkantvullende displays.

Blijkbaar was hier het hierdoor niet meer mogelijk om de hoofdtelefoonaansluiting te behouden. Opvallend is de verklaring wel, want er zijn diverse vlaggenschepen die randloze schermen bieden en ook de aansluiting hebben, zoals de OnePlus 5T en Samsung Galaxy S9. Die toestellen zijn bovendien aanzienlijk dunner dan de Xperia XZ2 en XZ2 Compact, die met respectievelijk 11,1 en 12,1 millimeter forse toestellen zijn. Ook zegt Sony dat de verschuiving van bedrade naar draadloze headsets een rol heeft gespeeld bij de keuze om de aansluiting weg te laten.

Matige adapters

Met de meegeleverde usb-c-adapter is het overigens alsnog mogelijk om alsnog bedrade oordopjes aan te sluiten. Hierdoor is het logischerwijs niet mogelijk om de telefoon tegelijk op te laden, al brengt Sony hier binnenkort een nieuwe adapter voor uit. Hiermee wordt muziek luisteren en tegelijk opladen mogelijk, maar de eerste berichten hierover zijn helaas niet positief.

Android Authority schrijft namelijk dat de dongle alleen op de Xperia XZ2 en XZ2 Compact werkt en niet compatibel is met andere Android-smartphones. Opmerkelijker is dat de dongle maar een vermogen van 2,5W doorgeeft. Daardoor werkt de snellaadfunctie sowieso niet meer, maar 2,5W is in de praktijk niet eens genoeg om de telefoon op te laden terwijl het scherm is ingeschakeld. Het accupercentage blijft gelijk, of wordt juist minder als je de telefoon actief gebruikt.

Wat vind jij ervan dat Sony – en andere fabrikanten – steeds vaker de hoofdtelefoonaansluiting schrappen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Lees meer over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu