Sony legt uit: ‘dit is waarom Xperia-camera’s minder goed waren dan de concurrentie’

Thomas Haenen
5 maart 2019, 10:22
2 min leestijd
Sony legt uit: ‘dit is waarom Xperia-camera’s minder goed waren dan de concurrentie’

De sensoren van Sony worden al jaren gebruikt door vrijwel alle fabrikanten in de allerbeste smartphonecamera’s, maar Sony’s eigen toestellen maakten nooit geweldige foto’s. Het bedrijf heeft eindelijk verklaard waarom, en belooft beterschap in de Xperia 1.

Lees verder na de advertentie.

‘Sony Xperia 1 camera beter door samenwerking’

Sony is medeverantwoordelijk voor de beste smartphonecamera’s van dit moment. De iPhone XS, Google Pixel 3 en Samsung Galaxy S9: allemaal zijn ze uitgerust met camerasensoren van de Japanse fabrikant. Toch valt de kwaliteit van de camera op Sony’s eigen smartphones juist tegen. “Sony wordt al jaren geplaagd door tegenvallende camera’s,” zo schreven we in onze Xperia XZ3 review.

De oorzaak? Binnen Sony bestond de vrees dat smartphones de verkoop van duurdere, professionele camera’s zou kannibaliseren. “Hoewel we één bedrijf zijn, zijn er nog steeds bepaalde drempels waarbij Alpha [de cameradivisie] het Mobile-team bepaalde features niet wil geven, omdat je dan opeens over hetzelfde beschikt als een camera van 4000 euro,” aldus Adam Marsh, marketingmanager van Sony in een interview met Trusted Reviews.

Sony Xperia 1 preview

“Die drempel is nu een beetje weg. De teams begrijpen nu dat het goed is als de ervaring op de smartphone en camera vergelijkbaar is.” Het Japanse bedrijf zou sinds kort meer stimuleren dat de verschillende teams samenwerken, en dat werpt zijn vruchten af. “Een betere samenwerking met Alpha gaat zeker gebeuren. Dankzij wijzigingen bij het hoofdkantoor in Tokio is het mobiele team nu onderdeel van dezelfde divisie als de cameradivisie,” zegt Marsh.

Veel nieuwe features

Met de nieuwe Xperia 1 lijkt Sony dan ook eindelijk flink uit te pakken. Het toestel beschikt over een combinatie van features die inmiddels standaard is bij de concurrentie, aangevuld met features van Sony’s serieuzere camera’s. Zo heeft de Xperia 1 optische beeldstabilisatie, drie lenzen achterop en autofocus van Sony’s Alpha-camera’s. Ook is er een nieuwe Cinema Pro-app, die je aanpassingen laat maken in de stijl van Sony’s peperdure CineAlta-videocamera’s.

Sony’s smartphone is uitgerust met drie camera’s van 12 megapixel. Dat terwijl sommige andere smartphones, zoals de Honor View 20, over een Sony-sensor beschikken van 48 megapixel. Maar ook daar is een goede reden voor volgens Marsh: “de 48 megapixel-sensor heeft geen eigen geheugen, en kan dus geen superslowmotionvideo’s van 960 frames per seconde maken.”

Volgens Marsh zorgt de combinatie van de drie camera’s op de Xperia 1 bovendien nog altijd voor mooiere foto’s. Of dat echt klopt, is nog even afwachten: Sony’s nieuwe smartphone is vanaf dit voorjaar te koop in Nederland voor 949 euro.

Lees het laatste nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu