De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Dit is de Sony Xperia 1, nieuw toptoestel met langgerekt scherm’

Thomas Haenen
22 februari 2019, 10:44
2 min leestijd
‘Dit is de Sony Xperia 1, nieuw toptoestel met langgerekt scherm’

De Sony Xperia 1 wordt aanstaande maandag onthuld, maar een foto van het toestel is nu al opgedoken. Het langgerekte toestel wordt het nieuwe vlaggenschip van de Japanse fabrikant.

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia 1 foto uitgelekt

De opvolger van de Sony Xperia XZ3 is niet de Xperia XZ4, maar de Xperia 1. Dat blijkt uit een tweet van de doorgaans betrouwbare telecominsider Evan Blass. Het lijkt erop dat Sony zijn huidige reeksen schrapt, en opnieuw begint. Eerder lekten al de Xperia 10 en 10 Plus uit, twee midrange smartphones die de Xperia XA-reeks opvolgen.

De Sony Xperia 1 lijkt een opvallend toestel te worden. Op de foto zien we een langgerekt scherm dat vrijwel de hele voorkant vult. Sony lijkt geen notch of cameragat te gebruiken: aan weerszijden van het scherm zit gewoon een smalle zwarte rand. Het 6,5 inch-oled-scherm heeft volgens bronnen een beeldverhouding van 21 bij 9, vergelijkbaar met de beeldverhouding van bioscoopfilms. Daardoor ontstaat een hoog, maar relatief smal toestel.

Sony Xperia 1 foto

Drie camera’s met één 52 megapixel-lens

Achterop het toestel zitten drie camera’s, een primeur voor Sony. De Xperia XZ3 moest het nog met een enkele camera doen. Als we de geruchten mogen geloven, heeft de Xperia 1 een primaire lens van 52 megapixel.

Waarschijnlijk wordt er dan quad bayer-technologie gebruikt om dat beeld samen te persen in één foto van minder megapixels, die wel een stuk kleurrijker en scherper oogt. De andere twee lenzen zijn naar verwachting een telefotolens om in te zoomen en een 3D-camera voor augmented reality-apps.

Het toestel wordt verder uitgerust met de nieuwste hardware van het moment, waaronder een Snapdragon 855-chip, 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Zoals we van Sony gewend zijn, is de software up-to-date en de Xperia 1 direct voorzien van Android 9.0 (Pie).

Binnen enkele dagen weten we of alle geruchten kloppen. Aanstaande maandagochtend (25 februari) organiseert Sony namelijk een persconferentie in Barcelona. Daar zegt het bedrijf verschillende nieuwe toestellen te tonen. Naast de Xperia 1 worden ook de Xperia 10 en 10 Plus daar waarschijnlijk voor het eerst getoond.

Lees meer nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu