Deze 8GB-smartphone heeft maar 1,26GB vrije opslag
Gijs Ettes

De 8GB-versie van de Xperia M4 Aqua, de midrange smartphone die Sony in maart aankondigde, heeft uit de doos maar 1,26GB intern geheugen dat kan worden gebruikt voor de opslag van apps en media.

Xperia M4 Aqua opslag: slechts een fractie beschikbaar

sony xperia m4 aqua opslagDoorgaans blijft er na aftrek van systeemsoftware en -apps nog  zo’n driekwart van het totale interne geheugen over dat kan worden gebruikt, maar bij de Sony Xperia M4 Aqua is dat een ander verhaal. Bij het 8GB-model, dat sinds kort verkrijgbaar is in Nederland, wordt ruim 4GB ingenomen door Android 5.0 en ruim 2GB door voorgeïnstalleerde apps. Sommige apps zijn weliswaar te verwijderen, maar dan nog is er maximaal 1,7GB beschikbaar voor de gebruiker. De kans is groot dat bij gemiddeld gebruik de opslagruimte al snel helemaal volloopt.

Met een micro-sd-kaartje is de Xperia M4 Aqua opslag uit te breiden tot maximaal 32GB, maar aangezien niet alle apps (denk aan widgets en systeemtools) naar een geheugenkaart zijn te verplaatsen, is ook deze oplossing niet ideaal. Mocht je de Xperia M4 Aqua overwegen, dan is de 16GB-versie een betere optie, al is deze op het moment van schrijven nog niet verkrijgbaar in ons land. Rooten en met een app als Titanium Backup meer ruimte vrijmaken is ook mogelijk, al is dit  alleen voor gevorderde gebruikers een optie.

Afgezien van de beperkte opslagruimte is de Xperia M4 Aqua een aantrekkelijke smartphone. Het toestel heeft een groot 5 inch hd-scherm, een vlotte 1,5GHz octacore-processor en 2GB aan werkgeheugen. Aan de achterzijde is een prima 13 megapixel-camera met flitser te vinden en aan de voorkant zorgt de 5 megapixel-frontcamera voor scherpe selfies.

Bovendien is de Aqua IP68-gecertificeerd en daardoor bestand tegen stof en water. Standaard draait het toestel op Android 5.0 (Lollipop) met de TimeScape-skin van Sony. Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Sony Xperia M4 Aqua met abonnement.

Het laatste nieuws over Sony

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.