De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit weten we al over de Sony Xperia XZ1 (Compact)

Thomas Haenen
24 augustus 2017, 14:54
3 min leestijd
Dit weten we al over de Sony Xperia XZ1 (Compact)

De Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact worden volgende week pas officieel onthuld, maar specificaties en beelden zijn nu al uitgelekt. Dit is wat we nu al weten.

Lees verder na de advertentie.

Alles over de Xperia XZ1 specificaties, foto’s en meer

Volgende week vindt in Berlijn de IFA plaats, een grote technologiebeurs. Daar presenteren de belangrijkste fabrikanten hun nieuwe smartphones voor het najaar. Ook Sony is aanwezig en organiseert op donderdagmiddag 31 augustus een persconferentie. Voordat het zover is, zetten wij de laatste geruchten vast op een rijtje voor je.

1. Een topmodel, niet hét topmodel

Eén van de smartphones die we donderdag zien is de Sony Xperia XZ1, een nieuw vlaggenschip en de opvolger van de Xperia XZ. Hoewel Sony het toestel zal positioneren als vlaggenschip, is het natuurlijk niet het absolute topmodel van de Japanse fabrikant.

Eerder deze zomer verscheen al de Xperia XZ Premium, de allereerste smartphone met een 4K hdr-scherm. De Premium beschikt over hardware die geen enkele andere smartphone vooralsnog kan evenaren. De Xperia XZ1 zit waarschijnlijk meer op een lijn met de concurrentie.

2. Sony verrast niet met design

Het design laat Sony in ieder geval grotendeels ongemoeid. Foto’s van de Xperia XZ1 verschenen deze week al op SlashLeaks. Ze tonen een toestel dat sterk lijkt op andere Sony-smartphones van de voorbije jaren, met platte zij- en achterkant en relatief grote randen rond het scherm. Aan de zijkant zit een vingerafdrukscanner verwerkt in de homeknop, en rechtsonder is een cameraknop aanwezig. De enige significante verandering vinden we bij de flitsers: die zijn niet meer verticaal, maar horizontaal geplaatst.

Waarom Sony zo hardnekkig vasthoudt aan dit design is een beetje een mysterie. Terwijl vrijwel alle fabrikanten overstappen naar voorkantvullende schermen, kampt Sony nog altijd met gigantische bezels. Het design van Xperia-smartphones is in de laatste jaren nauwelijks veranderd, waardoor de toestellen inmiddels achterhaald beginnen te ogen.

3. Full-hd en superslowmotion

Gelekte specificaties suggereren dat de smartphone vergelijkbaar is met de Samsung Galaxy S8 en de LG G6. Zo gebruikt de Xperia XZ1 dezelfde Snapdragon 835-chip als die twee smartphones. Er is 4GB werkgeheugen aanwezig, met 64GB opslagruimte en plek voor een geheugenkaartje. Het grootste verschil zit hem in het scherm: waar andere fabrikanten voor een QHD-resolutie kiezen, houdt Sony ook met de XZ1 vast aan een 5,2 inch-scherm met een full hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Xperia Z5 Compact

Achterop zit een 23 megapixel-camera. Voor zover bekend is dat dezelfde camera als op de Xperia XZ vorig jaar, met een diafragma van f/2.0. Sony’s camera’s zijn vaak heel behoorlijk, maar weten het niveau van de concurrentie niet te halen. Het lijkt er niet op dat dat met de XZ1 gaat veranderen. Wel krijgt het toestel waarschijnlijk dezelfde superslowmotion-optie als de XZ Premium.

4. Xperia XZ1 Compact: kleiner en minder krachtig

Net als voorgaande jaren heeft Sony een nieuwe Compact-smartphone in ontwikkeling. Daarmee is het zowat het enige bedrijf dat nog smartphones kleiner dan 5 inch produceert. De XZ1 Compact heeft met zijn 4,6 inch-scherm een vrij handzaam formaat. De resolutie ligt wel ietsje lager: 1280 bij 720 pixels. Omdat ook het beeld kleiner is, zou het ongeveer even scherp moeten zijn.

De specificaties zouden verder hetzelfde moeten zijn: een Snapdragon 835-chip, 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. De camera achterop is wel teruggeschroefd, van 23 naar 19 megapixel. Of de XZ1 Compact ook in superslowmotion kan filmen is nog onbekend.

Zowel de Sony Xperia XZ1 als de Xperia XZ1 Compact worden op 31 augustus onthuld, en liggen vervolgens vanaf dit najaar in de winkels. Een adviesprijs is op dit moment nog onbekend.

Lees het laatste nieuws over Sony

Bron afbeelding: SlashLeaks
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XZ1
Sony Xperia XZ1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu