De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Sony introduceert Xperia XZ3 met oled-scherm en slimme camera

Thomas Haenen
30 augustus 2018, 13:15
2 min leestijd
Sony introduceert Xperia XZ3 met oled-scherm en slimme camera

Sony heeft zojuist de Xperia XZ3 aangekondigd, een nieuw vlaggenschip dat vanaf 5 oktober in Nederland verkrijgbaar is. De XZ3 heeft een oled-scherm, AI-functies in de camera en andere opvallende verbeteringen.

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia XZ3 officieel

De nieuwe smartphone volgt slechts een half jaar na de introductie van de Xperia XZ2, die dit voorjaar verscheen. In het verleden waren de verschillen tussen twee generaties Xperia-toestellen relatief klein, maar Sony zet dit jaar enkele opvallende stappen. Zo heeft de Xperia XZ3 een oled-scherm, nadat Sony jaren voor lcd-displays koos. Ook zijn er enkele nieuwe features in het ontwerp verwerkt.

De Sony Xperia XZ3 is vanaf 5 oktober 2018 in Nederland te koop. De adviesprijs bedraagt 799 euro; identiek aan de Xperia XZ2 bij zijn release. Je hebt de keuze uit vier kleuren: zwart, zilver, groen en bordeauxrood. Ook brengt Sony zowel een single- en dualsim-versie uit.

Beter beeld met oled

De Xperia XZ3 beschikt volgens Sony over dezelfde oled-schermen die het ook in zijn Bravia-televisies gebruikt. Met de oled-beeldtechnologie is zwart ook echt zwart, waardoor je een beter contrast hebt dan met lcd-schermen en je kleuren van het scherm spatten. Ook is oled energiezuiniger. Het 6 inch-scherm is verpakt in 3D-glas, waardoor de voorkant gebold aanvoelt. De achterkant is ook van glas, zodat je het toestel draadloos kan opladen.

Daar zit ook de 19 megapixel-camera, die uitgerust is met kunstmatige intelligentie. Net als op onder andere de Huawei P20 Pro en Samsung Galaxy S9 past Sony objectherkenning toe om bijvoorbeeld automatisch een foto te maken als je glimlacht of als er beweging gedetecteerd wordt.

Slimme suggesties van Side Sense

Ook nieuw is Side Sense, een set drukgevoelige sensoren in de zijkant van het toestel. Tik je twee keer op de rand, dan krijg je een lijst met gesuggereerde apps in beeld. Die is gebaseerd op apps die je vaak gebruikt, en apps die passen bij wat je op dat moment aan het doen bent.

sony xperia xz3

Deze feature wordt ook ingezet bij de camera-app. Pak je het toestel op en hou je hem vast in een horizontale houding, dan begrijpt de XZ3 dat je waarschijnlijk een foto wil maken en wordt de camera-app direct geopend.

Sony Xperia XZ3 specificaties

Qua hardware wijkt de Xperia XZ3 niet heel veel af van zijn voorganger. Dat is begrijpelijk: de Snapdragon 845-chip die in de Xperia XZ2 zat is nog altijd de krachtigste chip die Qualcomm nu maakt. De belangrijkste Xperia XZ3-specificaties op een rijtje:

  • 6 inch oled-scherm met resolutie van 2880 bij 1440 pixels
  • 19 megapixel-camera achterop met slimme AI-functies
  • Selfiecamera van 13 megapixel
  • Snapdragon 845-chip met 4GB werkgeheugen
  • 64GB opslagruimte, uitbreidbaar met geheugenkaart
  • Draait op Android 9.0 (Pie) met een lichte Sony-skin
  • Accucapaciteit: 3330 mAh

Opmerkelijk genoeg presenteerde Sony geen Xperia XZ3 Compact. Doorgaans presenteert Sony ook een kleine variant van zijn vlaggenschip, maar die is dit jaar niet aanwezig. Een reden voor de afwezigheid geeft de fabrikant niet.

Lees het laatste nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu