Hands-on Sony Xperia Z2: vlaggenschip met beter scherm en 4K-ondersteuning

Gijs Ettes
24 februari 2014, 13:54
3 min leestijd
Hands-on Sony Xperia Z2: vlaggenschip met beter scherm en 4K-ondersteuning
Xperia Z2 preview

Vanochtend kondigde Sony eindelijk officieel de Xperia Z2 aan, de opvolger van het vlaggenschip uit 2013. De Z2 is voorzien van betere specificaties, de nieuwste versie van Android 4.4 (KitKat) een beter display en 4K-ondersteuning. Het toestel is qua design een evolutie vergeleken met zijn voorganger, maar alle wijzigingen zijn op het eerste gezicht erg wenselijk.

In deze Sony Xperia Z2 preview werpen we een eerste blik op het ietwat aangepaste design van het toestel en lichten we alle nieuwe features uit. Lees snel verder!

Lees verder na de advertentie.

Groter display met betere kijkhoeken

Xperia Z2 preview 3

De Xperia Z1 was een van de betere Android-smartphones van vorig jaar, maar dat betekent niet dat het toestel alleen maar pluspunten kent. Zo waren we niet te spreken over het tft-scherm met zeer matige kijkhoeken en vonden we het ontwerp aan de forse kant. De Xperia Z2 lost deze problemen grotendeels op: het display is met 5,2 inch iets groter en heeft weliswaar dezelfde 1080p-resolutie, maar omdat het een ips-display betreft zijn de kijkhoeken beduidend beter.

Dankzij een aantal softwarematige aanpassingen geeft het scherm kleuren en details waarheidsgetrouw weer, ongeacht in welke hoek je het toestel vasthoudt. Ondanks het grotere scherm is het toestel minder dik (8,2 millimeter) en zwaar (158 gram) dan de Z1 en de schermranden zijn beduidend dunner. Daardoor lijkt het display nóg groter.

Filmen in 4K en slowmotion

Xperia Z2 preview 2

Ook de camera van de Xperia Z2 is verbeterd. Deze beschikt nog steeds over 20,7 megapixels en een led-flitser, maar kan nu ook in 4K filmen. Het afspelen van 4K-video’s kan uiteraard niet op het toestel zelf, maar wel op tv’s die deze resolutie ondersteunen. Het resultaat is haarscherp en – op de demostand van Sony althans – indrukwekkend. Daarnaast kun je geinige effecten toevoegen aan video’s met AR Effect en in slowmotion filmen. Dat laatste komt neer op 120 beeldjes per seconde met een 720p-resolutie. Als gebruiker kun je zelf aangeven welk gedeelte van de video wordt vertraagd.

De Xperia Z2 ligt fijn in de hand en is nog steeds even stof- en waterbestendig als de Z1. Verder is het werkgeheugen uitgebreid tot 3GB, is er 16GB aan uitbreidbare opslagruimte beschikbaar en ondersteuning voor 4G en nfc. De 2,3GHz-quadcore-processor (MSM8974AB) heeft een iets hogere kloksnelheid en de accucapaciteit is opgeschroefd tot 3200 mAh; niet verwonderlijk gezien het grotere ips-display.

Zoals je wellicht merkt, is onze eerste indruk van de Xperia Z2 positief. Helaas hebben we het toestel nog niet uitgebreid genoeg kunnen testen om een volledig oordeel te vellen, maar hier komt eind maart verandering in wanneer de smartphone internationaal wordt uitgebracht.

Sony Xperia Z2 specificaties

 • Releasedatum: maart 2014
 • Besturingssysteem: Android 4.4 (KitKat)
 • Afmetingen:  146.8 x 73.3 x 8.2 mm
 • Gewicht:   158 gram
 • Scherm: 5,2 inch-tft-scherm met een 1080p-resolutie
 • Camera: 20,7-megapixel-camera, 2-megapixel-frontcamera
 • Video: 4K met 30 frames per seconde
 • Geheugen: 3GB werkgeheugen, 16GB opslagruimte (uitbreidbaar)
 • Processor: 2,3GHz-quadcore-processor (Snapdragon 801)
 • Netwerk:  bluetooth, gprs, wifi, 3g, 4g
 • Batterij: 3200 mAh
 • Overig: stof- en waterdicht (IP58 certified)

Lees meer over Sony

Lees het laatste MWC 2014 nieuws

Niks missen van het Mobile World Congress 2014? Check dan het laatste nieuws hieronder!

Categorieën: Fabrikanten, Smartphones
Thema: MWC
Merk: Sony
Device: Sony Xperia Z2

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z2
Sony Xperia Z2
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's