De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Sony Xperia Z5 vs Xperia Z5 Compact: is kleiner beter?

Gijs Ettes
17 november 2015, 20:55
3 min leestijd
Sony Xperia Z5 vs Xperia Z5 Compact: is kleiner beter?

Onlangs namen we in afzonderlijke reviews de Xperia Z5 en Xperia Z5 Compact onder de loep. Maar hoe verhouden de nieuwe Sony-toestellen zich tot elkaar? In deze vergelijkende test  zoeken we dat uit.

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia Z5 vs Xperia Z5 Compact

Wat betreft hardware en mogelijkheden zijn de Xperia Z5 en Z5 Compact vergelijkbaar. Beide toestellen maken gebruik van dezelfde chipset, Android-versie (en skin) en beschikken over een uitstekende 23 megapixel-camera aan de achterzijde. Het grootste verschil zit hem in het formaat: de Xperia Z5 heeft een 5,2 inch-scherm, terwijl het display van de Compact 4,6 inch meet.

sony xperia z5 compact review 1

Dat heeft zijn gevolgen voor de afmetingen: met 146 bij 72 bij 7,3 millimeter is eerstgenoemde een flinke slag groter. De Z5 Compact is met  127 bij 65 bij 8,9 millimeter beter met één hand te bedienen. Het toestel is lichter, maar wel een flink stuk dikker, ook vergeleken met andere toestellen van dit formaat. De Compact heeft dan wel weer het voordeel dat de behuizing bestand is tegen stof en water.

Vergelijkbaar, maar toch verschillend

Beide Sony-telefoons hebben hetzelfde rechthoekige design als hun voorgangers, maar ditmaal is er aan de zijkant een vingerafdrukscanner te vinden. Die is geïmplementeerd in de powerknop en werkt bij beide toestellen even goed. Wel is de plaatsing wennen, zeker voor linkshandigen. Zij moeten immers hun wijs- of middelvinger registreren, maar doordat de scanner langwerpig is, kan het voorkomen dat hij je afdruk niet in één keer pakt. Over het algemeen is de vingerafdrukscanner accuraat en snel, maar als je het toestel niet helemaal goed vasthoudt moet je vaak meerdere keren je vinger erop leggen te ontgrendelen.

sony xperia z5 review

Niet alleen het formaat, maar ook de resolutie van het scherm verschilt bij de Z5 en Z5 Compact. Eerstgenoemde heeft een full-hd-scherm waarbij elke inch 428 pixels bevat. De Z5 Compact heeft een 720p-resolutie wat neerkomt op 323 pixels per inch. Er is daardoor een verschil in scherpte zichtbaar, maar erg groot of storend is dat niet. Bovendien zorgt de lagere resolutie bij de Compact voor een iets betere accuduur. Beide telefoons houden het bij gemiddeld gebruik zo’n twee dagen vol en dat kan van veel concurrenten niet gezegd worden.

sony xperia z5 compact review

De iets goedkopere Xperia Z5 Compact (599 versus 699 euro) heeft ook minder werkgeheugen dan zijn grote broer. In de praktijk is het verschil tussen 2GB en 3GB RAM niet direct merkbaar, maar werk je met veel (zware) apps tegelijkertijd, dan voelt de Xperia Z5 net wat vlotter aan. Niettemin kun je ook met de Compact prima multitasken en bijvoorbeeld filmen in 4K.

Beide telefoons hebben 32GB opslag, dat is uit te breiden tot 200GB met een micro-sd-kaartje, en een krachtige Snapdragon 810-chip die geen moeite heeft om Android vloeiend te draaien. Voorlopig moet je het nog even doen met Android Lollipop, al is de verwachting dat Sony in december of januari de update naar Marshmallow beschikbaar maakt.

sony xperia z5 review

Aantrekkelijke opties

Het zal je niet verrassend dat we zowel de Xperia Z5 als de Z5 Compact met een 8 hebben beoordeeld. Beide toestellen bieden dezelfde voordelen – een fijne gebruikservaring, goede accuduur en prima camera – al is de Compact kleiner, goedkoper en een fractie minder krachtig. Niettemin is het wel degelijk een high-end toestel, maar dat mag gezien de prijs ook wel. Heb je liever een iets groter scherm en heb je 100 euro meer te besteden, dan is de reguliere Z5 ook een aanrader. Erg veel ontlopen de smartphones elkaar echter niet.

De beste Xperia Z5 (Compact) aanbiedingen

Hieronder vind je de beste actuele aanbiedingen voor de Xperia Z5, zowel los als in combinatie met een abonnement. Ons uitgebreide oordeel over de smartphone lees je in de Xperia Z5 review.

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen

Ga je liever voor de kleinere Xperia Z5 Compact, bekijk dan hier de beste aanbiedingen op een rijtje. Deze worden dagelijks geactualiseerd. Meer over het toestel lees je in de Xperia Z5 Compact review.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Compact prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu