De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

‘AIVD onderzoekt mogelijke spionage door Huawei in Nederland’

Thomas Haenen
16 mei 2019, 10:43
2 min leestijd
‘AIVD onderzoekt mogelijke spionage door Huawei in Nederland’

De AIVD zou onderzoeken of Huawei mogelijk toegang tot de klantgegevens had van een Nederlandse provider. De betrokken partijen willen het bericht vooralsnog niet ontkennen of bevestigen.

Lees verder na de advertentie.

‘Spionage door Huawei wordt onderzocht door AIVD’

De Nederlandse inlichtingendienst onderzoekt of Huawei betrokken was bij Chinese spionage, zo meldt de Volkskrant. Volgens het dagblad had Huawei toegang tot de klantgegevens van één van de Nederlandse providers, maar het is onbekend of het om KPN, Vodafone of T-Mobile gaat. Het AIVD zelf wil het bestaan van het onderzoek niet erkennen, omdat het nooit wil reageren op mogelijk lopende onderzoeken.

Alle Nederlandse providers gebruiken apparatuur van Huawei voor hun netwerk. Bij T-Mobile is Huawei zelfs verantwoordelijk voor het beheer van (een deel van) dat netwerk. Daardoor zou de Chinese fabrikant in theorie toegang kunnen hebben tot de gegevens van een provider, via een zogenaamde achterdeur.

Spionage door Huawei

Het is echter onduidelijk of Huawei die achterdeur zelf ingebouwd heeft, omdat het om een bug gaat die door kwaadwillenden gebruikt kan worden. Uit een rapport van Britse inlichtingendiensten blijkt dat de software van Huawei’s netwerkapparatuur meerdere van dit soort bugs kent, maar dat het niet om moedwillig toegevoegde achterdeuren lijkt te gaan. Ook zijn er vooralsnog geen achterdeuren ontdekt in smartphones van het bedrijf, zoals de Huawei P30 Pro.

Huawei ontkent, providers zwijgen

Huawei zelf ontkent de beschuldigingen en zegt dat het niet meewerkt aan spionage. “In elk land waar we ­zakendoen, houden we ons aan de wet- en regelgeving en beschermen we de privacy van onze klanten. De cyber­security is altijd onze topprioriteit ­geweest. We blijven investeren en innoveren om de deur dicht te houden voor overheden of partijen die ons netwerk willen gebruiken voor activiteiten die de cybersecurity in gevaar brengen,” aldus een woordvoerder tegenover de Volkskrant.

De Nederlandse providers willen vooralsnog niet reageren op het verhaal van de krant. T-Mobile geeft aan niet op de hoogte te zijn van een AIVD-onderzoek. Daardoor blijft het onduidelijk wat de status van het onderzoek is, en om welke klantgegevens het precies gaat.

Rol Huawei in 5G-plannen onduidelijk

Huawei ligt in verschillende landen onder vuur, omdat de netwerkapparatuur mogelijk door de Chinese overheid ingezet wordt om Westerse gebruikers te bespioneren. 4G-masten en -apparatuur van Huawei worden al in een groot aantal landen gebruikt. Onder andere in Australië en Nieuw-Zeeland is apparatuur van Huawei al verboden. Tot nu toe zijn er echter nog altijd geen concrete aanwijzingen dat Huawei die apparatuur daadwerkelijk gebruikt om mensen te bespioneren.

De beschuldigingen komen op een lastig moment. Nederlandse providers beginnen later dit jaar met de uitrol van een nieuw 5G-netwerk. Het kabinet en de Tweede Kamer beslissen binnenkort of Huawei-apparatuur daarvoor gebruikt mag worden, of dat providers op zoek moeten naar een andere partner. De AIVD liet eerder al weten dat het het gebruik van Huawei-netwerkapparatuur afraadt.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Bron: Volkskrant
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu