Spotify-lek is les in wachtwoordmanagement

Erwin Vogelaar
25 april 2016, 20:57
1 min leestijd
Spotify-lek is les in wachtwoordmanagement

Gegevens van honderden Spotify-gebruikers zijn online geplaatst in een Pastebin-lijst. De grootste slachtoffers zijn diegene die hun wachtwoord hergebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Spotify accounts gelekt

In een Pastebin-lijst zijn honderden accountgegevens van Spotify-gebruikers gepubliceerd. De informatie uit de lijst is enkele dagen oud, maar de slachtoffers merkten al snel de gevolgen ervan. Zeker gebruikers die hun wachtwoord voor Spotify ook op Facebook, Skype en zelfs hun bank gebruikten.

Spotify accounts gelekt

Website TechCrunch heeft contact opgenomen met enkelen van de slachtoffers, wiens e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en andere accountinformatie online geplaatst zijn. Enkelen daarvan hebben maar kleine ongemakken gemerkt, zoals afgespeelde muziek in de geschiedenislijst die ze zelf niet hebben geluisterd, of muziek in hun favorietenlijst die ze daar zelf niet in hebben gezet.

Anderen hebben het wat zwaarder, want die zijn uit hun account getrapt waarna het e-mailadres is veranderd en ze niet meer terug kunnen komen. Deze mensen proberen nu bij Spotify aan te tonen dat hun account echt hun eigendom is. Dat valt echter niet mee, als het niet meer aan je e-mailadres verbonden is.

Geen hack

De mensen met het grootste probleem zijn diegene  die hun accountgegevens over verschillende websites verdelen. Het is weer een goede les voor iedereen dat het belangrijk is om bij elke dienst een uniek wachtwoord moet aanmaken. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk via een wachtwoordmanager, zodat je ze niet allemaal hoeft te onthouden. Check ook onze tips om veilig met je wachtwoorden op Android om te gaan.

Spotify stelt zelf dat de dienst niet gehackt is en dat alle gegevens van gebruikers veilig zijn. Hoe de gegevens dan online zijn verschenen, is nog niet duidelijk.

Lees het laatste nieuws over Spotify

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu