Spotify gaat optreden tegen misbruik familie-abonnementen

Rens Blom
21 september 2018, 10:45
2 min leestijd
Spotify gaat optreden tegen misbruik familie-abonnementen

Spotify’s familie-abonnement is bedoeld voor een gezin op dat op hetzelfde adres woont, maar volgens de streamingdienst vindt er veel misbruik plaats. Buren, families en vrienden vullen één adres in om goedkoop muziek te kunnen luisteren. Een nieuw soort controle moet valsspelers van het Spotify Familie-abonnement in kaart brengen.

Lees verder na de advertentie.

Spotify familie-abonnement is goedkoper

Een Spotify-abonnement voor één gebruiker kost 9,99 euro per maand. Een familie-abonnement laat maximaal zes personen muziek luisteren voor 14,99 euro per maand, met als voorwaarde dat die mensen op hetzelfde adres wonen. Dat gebeurt lang niet altijd: er zijn veel families, buren en vrienden die onderling een familie-abonnement delen om goedkoper uit te zijn.

Spotify vraagt een nieuwe gebruiker van een familie-abonnement eenmalig om zijn adres, oftewel het adres van de hoofdgebruiker. Dat is de enige vorm van controle, al komt daar mogelijk verandering in.

Gps-controle om adres te bevestigen

De muziekstreamingdienst test namelijk een nieuwe methode om misbruik van het familie-abonnement op te sporen. Een aantal luisteraars met een familie-abonnement heeft deze week een e-mail gekregen, waarin Spotify vraagt of ze via een link hun adresgegevens willen doorgeven. Als je op de link klikt, wil Spotify toegang tot je gps-locatie om je exacte adres te bepalen.

Weiger je dat, dan dien je je adres te verifiëren door je postcode in te vullen. Wie misbruik maakt van het familie-abonnement, kan dus beter handmatig ‘zijn’ adres doorgeven. Families die wél op hetzelfde adres wonen, moeten oppassen dat ze geen gps-controle toestaan als ze zich niet thuis bevinden.

Spotify familie abonnement controle

In de verificatie-e-mail staat dat het weigeren van de adrescontrole kan leiden tot een blokkade van het Spotify familie-abonnement. In een reactie aan Spiegel Online laat Spotify echter weten dat er geen consequenties verbonden zijn aan het negeren van de e-mail.

Volgens de streamingdienst wordt de nieuwe vorm van controle op dit moment getest onder een kleine groep gebruikers. Of later alle luisteraars van het familie-abonnement de (niet waterdichte) verificatiemethode moeten doorlopen, is nog onbekend.

Lees meer over Spotify

Bron afbeelding: Spiegel Online
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu