‘Gratis versie van Spotify gaat beperkingen krijgen’

Thomas Haenen
7 september 2016, 16:02
2 min leestijd
‘Gratis versie van Spotify gaat beperkingen krijgen’

Gebruikers van de gratis versie van Spotify hebben in de toekomst mogelijk geen toegang meer tot het volledige aanbod van de muziekdienst. Dat zouden platenmaatschappijen eisen in nieuwe onderhandelingen.

Lees verder na de advertentie.

Spotify Premium exclusieve muziek

Spotify Premium-gebruikers hebben in de toekomst mogelijk tijdelijk exclusief toegang tot nieuwe albums, zo meldt de Financial Times. Platenmaatschappijen eisen dat de Zweedse muziekdienst zijn aanbod op die wijze gaat aanpassen. Op dit moment kun je met de gratis versie van Spotify precies dezelfde muziek luisteren als via Spotify Premium.

Platenmaatschappijen zien graag dat Spotify dit onderscheid gaan maken, omdat ze een stuk meer verdienen aan betalende gebruikers die naar hun muziek luisteren. Aan gratis gebruikers wordt relatief veel minder verdiend. Spotify beargumenteert dat de gratis versie belangrijk is in het aantrekken van nieuwe gebruikers, die de dienst misschien niet proberen als ze direct moeten betalen.

Musixmatch Spotify

Hoewel Spotify een onderscheid lange tijd niet zag zitten, moeten ze door een nieuwe serie onderhandelingen mogelijk toch overstag. Het bedrijf is op dit moment in overleg met Sony, Warner en Universal, drie van de grootste platenlabels ter wereld. Die bedrijven zouden óf veel meer geld van Spotify willen zien, of een onderscheid tussen betaald en gratis. Bronnen binnen de onderhandelingen hebben aan de Financial Times laten weten dat Spotify nu wellicht toch bereid Spotify Premium exclusieve muziek te bieden. Het kan echter nog tot het einde van het jaar duren voor de kogel door de kerk is.

Exclusieve muziek Apple Music

Apple Music, dat vorig jaar lanceerde, heeft inmiddels al verschillende exclusieve artiesten weten te lokken. Nieuwe albums van Taylor Swift, Adele en Frank Ocean zijn bijvoorbeeld alleen via de muziekdienst van Apple te beluisteren. De dienst heeft in korte tijd al meer dan vijftien miljoen betalende gebruikers binnen gehaald. Spotify nadert de veertig miljoen, maar Apple zit de Zweden dus op de hielen.

Lees het laatste nieuws over Spotify

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu