Dit is hoe Spotify meer gaat verdienen aan niet-betalende gebruikers

Thomas Haenen
22 juli 2016, 8:28
2 min leestijd
Dit is hoe Spotify meer gaat verdienen aan niet-betalende gebruikers

Spotify gaat adverteerders meer inzicht geven in de muziek die je luistert, om zo gerichtere reclame te kunnen verkopen. Daarmee hoopt het bedrijf meer te verdienen aan niet-betalende gebruikers.

Lees verder na de advertentie.

Spotify reclame

Adverteerders hebben vanaf deze week de mogelijkheid om zeer gericht de luisteraars van Spotify te bereiken. Bedrijven kunnen via de nieuwe Private Marketplace van het Zweedse bedrijf reclamespotjes inkopen van 15 of 30 seconden en daarbij een gericht publiek kiezen.

spotify abonnees

Voorheen werd Spotify reclame per land verkocht, waarbij door het bedrijf deals werden gesloten voor langere periodes. Daardoor kon het zo zijn dat gebruikers reclame kregen te horen voor een artiest die ze normaal nooit zouden luisteren, of een concert dat aan de andere kant van het land georganiseerd werd.

Met de nieuwe aanpak zullen adverteerders inzicht krijgen in demografische gegevens én playlists van Spotify-gebruikers. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld een reclamespotje inkopen dat alleen 40-jarige fans van Kanye West uit Groningen horen, of een speciale reclame voor vrouwen uit Zeeland die fan zijn van klassieke muziek. Als je een gratis gebruiker bent wordt je afspeelgeschiedenis vanaf nu dus in feite doorverkocht aan adverteerders. Spotify zegt de eerste muziekdienst zijn die op deze manier informatie deelt met adverteerders.

100 miljoen gebruikers

Er zijn inmiddels meer dan 30 miljoen gebruikers van Spotify Premium. Gebruikers in deze groep betalen zo’n 10 euro per maand om Spotify reclamevrij te kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er echter nog meer dan 60 miljoen gebruikers van de gratis variant van Spotify. Met bijna 100 miljoen gebruikers is Spotify de populairste online muziekdienst.

Omdat het overgrote deel van de gebruikers niet betaalt voor de dienst, leveren ze relatief weinig op voor het Zweedse bedrijf. De ongerichte reclame brengt weinig geld binnen, terwijl de artiesten wel betaald moeten worden. Met de gerichtere reclames hoopt Spotify zijn winstmarge op gratis klanten verder te vergroten.

Lees het laatste nieuws over Spotify

Bron: Spotify
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu