De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Google geeft op 18 augustus presentatie over Stadia: 6 vragen die (hopelijk) beantwoord worden

Michel van 't Klaphek
7 augustus 2019, 9:11
3 min leestijd
Google geeft op 18 augustus presentatie over Stadia: 6 vragen die (hopelijk) beantwoord worden

Op 18 augustus geeft Google een presentatie over Stadia, de nieuwe gamedienst die in november van start gaat. We hopen tijdens dit evenement antwoord te krijgen op de volgende 6 vragen.

Lees verder na de advertentie.

Google Stadia Connect: 6 verwachtingen

Google Stadia belooft gamen toegankelijker te maken. Je hebt niet langer een dure console of pc nodig, maar alleen een televisie met Chromecast, computer, tablet of Pixel-smartphone om de nieuwste spellen te kunnen spelen. Alhoewel we inmiddels weten hoe duur de ‘Netflix voor games’ wordt en welke titels bij de release beschikbaar zijn, is er ook nog een hoop onduidelijkheid.

Hopelijk komt daar op 18 augustus verandering in. Dan vindt namelijk Stadia Connect plaats, een evenement dat wordt gehouden op de Gamescom-beurs in Duitsland. De presentatie wordt ook uitgezonden via een livestream op YouTube en gaat om 19:00 uur Nederlandse tijd van start. Op deze 6 vragen hopen we antwoord te krijgen.

1. Hoe gaat Google Stadia werken?

We weten dat je via Google Stadia games kunt spelen op je tv, computer, tablet en Pixel-smartphone: maar hoe werkt de service precies? Hoe ziet het startscherm eruit? Hoe vind je een game? Kun je games betalen met iDeal?

Ook zijn we benieuwd naar de ondersteuning van ontwikkelaars. Google maakte tijdens de presentatie in juni bekend dat het speciale tools voor developers beschikbaar heeft, maar werken deze echt zo goed als men doet beweren?

2. Hoe zit het met game-abonnementen?

Game-uitgevers kunnen hun eigen abonnementen aanbieden op Google Stadia. Op die manier kun je in theorie voor een vast, maandelijks bedrag games van jouw favoriete ontwikkelaar spelen, zoals Ubisoft.

Google Stadia verwachtingen

Het is echter onduidelijk welke gamemakers meedoen, en hoeveel hun abonnementen gaan kosten. Ook weten we niet vanaf wanneer deze pakketten beschikbaar zijn. Afgelopen juni liet Google alleen weten “te zijner tijd” aankondigingen over de abonnementen te doen.

3. Kun je samenspelen?

Google heeft gezegd dat je met Stadia kunt samenspelen met andere gamers. Helaas gaf men niet aan welke games, platforms of ontwikkelaars hieraan meewerken.

Het zou dus fijn als Stadia Connect antwoord geeft op de vraag of Stadia-gebruikers straks bijvoorbeeld kunnen samenspelen met mensen met een PlayStation, of dat crossplay alleen tussen binnen Stadia werkt.

Lees ook: Opinie: Google moet voor Stadia meer afkijken bij Microsoft

4. Welke games kunnen we nog verwachten?

Google brengt twee versies van Stadia uit. De gratis variant, waarbij je games los moet aanschaffen, komt pas in 2020 uit. Bij de release van Stadia Pro, de maandelijkse abonnementsdienst die geld kost, in november kun je voorlopig alleen met Destiny 2 aan de slag.

Dit betekent dat je de meeste games nog los moet aanschaffen. Check voor een compleet overzicht van spellen die je bij uitkomst kunt kopen ons artikel over Google Stadia-launchgames. We hopen tijdens de presentatie meer te horen of Stadia Pro nog meer games krijgt bij release.

5. Hoe kan Google Stadia blijven bestaan?

Losse games gaan via Stadia net zoveel kosten als het bedrag waarvoor ze in andere winkels liggen. Dit betekent dat je voor een nieuw spel al snel 60 tot 70 euro uitgeeft. Aangezien Google garandeert dat je na aankoop levenslang kunt spelen, is het de vraag hoe de gratis versie van Stadia rendabel kan zijn.

column google stadia stopt

Het draaiende houden van alle servers en de bijbehorende stroomkosten zijn immers gigantisch. Bovendien zijn de marges in de game-industrie flinterdun. Mogelijk krijgt Google daarom een hoger percentage van de opbrengst van spellen om zo alsnog rendabel te zijn.

6. Wanneer komt Google Stadia uit?

En tot slot: wanneer komt Stadia uit? We weten dat de gamedienst in november verschijnt, maar een specifieke datum ligt nog in het midden. Het lijkt aannemelijk dat Google tijdens de presentatie in augustus een specifieke releasedatum noemt.

Blijf op de hoogte

Uiteraard doet Android Planet op 18 augustus live verslag van de presentatie. Download onze gratis app of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Check het Google Stadia-overzicht om jezelf in de tussentijd alvast in te lezen.

Meer over Google Stadia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu