De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Google introduceert eigen controller om games op te spelen

Thomas Haenen
19 maart 2019, 18:27
2 min leestijd
Google introduceert eigen controller om games op te spelen

Stadia, de nieuwe gamedienst van Google, krijgt ook een eigen controller. Met deze nieuwe hardware van de zoekgigant kun je gemakkelijk games spelen op je smartphone, laptop of televisie.

Lees verder na de advertentie.

Stadia Controller officieel

Ben je bekend met de Sony DualShock of Xbox One-controller, dan zal het design van de Stadia Controller je niet echt verrassen. De controller doet sterk denken aan de besturingsmethodes van de concurrentie. Er zijn twee thumbsticks, een vierpuntsdruktoets aan de linkerbovenkant, en vier knoppen aan de rechterkant.

Stadia Controller

Daarnaast zijn er schouderknoppen aan de bovenkant van de controller, en enkele menuknoppen in het midden. Hiermee kun je savegames opslaan, direct livestreamen naar YouTube en vragen stellen aan de Google Assistent.

De controller verbindt direct via wifi met de Google-servers. Omdat er altijd een datacenter dicht bij jou in de buurt is, heb je zo geen last van haperingen (lag) tijdens het gamen. Bovendien schakelt hij dankzij de wifi-verbinding direct over op welk apparaat je ook speelt.

Op al je apparaten gamen

De controller is overigens geen vereiste om games op de streamingdienst te spelen. Heb je nog een PlayStation- of Xbox-controller liggen, dan kun je die bijvoorbeeld ook gewoon aansluiten op je smartphone, laptop of televisie. Op je smartphone is ook een virtuele controller mogelijk via het touchscreen, terwijl je op je pc en laptop kunt spelen met muis en toetsenbord. Google maakt games dus zo toegankelijk mogelijk.

Vorig jaar verschenen er nog geruchten dat Google ook aan een eigen gameconsole werkt. Daar was vandaag geen spoor van te zien. De controller is vooralsnog de enige hardware die Google uitbrengt. Wil je games spelen op je televisie, dan kun je streamen via de Chromecast of een Android TV-mediaspeler. Andere apparaten zijn niet nodig.

Google brengt Stadia in de loop van dit jaar uit. In een nieuwe persconferentie deze zomer maakt de zoekmachine bekend welke games je dan kunt gaan spelen. Of en wanneer de Stadia Controller in Nederland te koop is, weten we nog niet.

Lees meer over Google Stadia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu