Hoe Huawei’s stemgestuurde assistent de concurrentie met emoties moet verslaan

Thomas Haenen
23 april 2018, 9:26
2 min leestijd
Hoe Huawei’s stemgestuurde assistent de concurrentie met emoties moet verslaan

Huawei werkt aan een eigen stemgestuurde assistent om de concurrentie met Siri, Cortana en Google Assistant aan te gaan. Het bedrijf heeft echter een plan om zich te onderscheiden.

Lees verder na de advertentie.

Zo gaat Huawei Assistant emoties herkennen

Bij Huawei wordt hard gewerkt aan een stemgestuurde assistent voor de Westerse markt, zo bevestigde het bedrijf vorige maand tegenover Android Planet. Daar is het bedrijf rijkelijk laat mee: Google, Apple en zelfs Samsung hebben inmiddels al hun eigen varianten. In gesprek met CNBC zegt topman Felix Zhang echter dat Huawei aan een eigen variant werkt die emoties herkent.

“Wij willen interactie op basis van emotie bieden,” aldus Zhang, Vice-President van Huawei’s softwaredivisie. Het plan is om daarmee persoonlijkere ondersteuning te bieden dan de huidige assistent, die enkel registreren welke vraag er gesteld wordt, en niet hoe.

Huawei P20 Pro review

Wanneer de assistent beschikbaar is voor gewone gebruikers, is nog onbekend. Op de onlangs verschenen Huawei P20 gebruikt het bedrijf kunstmatige intelligentie vooral om de camera te verbeteren; stembesturing kan daarop alleen met de Google Assistant.

Een relatie met je virtuele assistent

Volgens Huawei kan een beter begrip voor emoties veel verschil maken in hoe een assistent functioneert. Klink je bijvoorbeeld sip terwijl je de stemgestuurde assistent om muziek vraagt, dan wil je waarschijnlijk geen zware rockmuziek horen. In plaats daarvan zal de assistent je opbeurende muziek voorschotelen.

“Het huidige doel is om assistent zo slim mogelijk te maken, en ze een hoog IQ te geven,” zegt James Lu, hoofd van Huawei’s team voor kunstmatige intelligentie. “De volgende stap is emotionele intelligentie.” De topman zegt dat het bedrijf heeft gekeken naar films als Her, waar gebruikers een emotionele band ontwikkelen met hun virtuele assistent. Op basis van hoe je je voelt kan de assistent de toon van het gesprek aanpassen en blijven praten, zodat je nooit eenzaam hoeft te zijn.

Hoewel het bedrijf daarmee een behoorlijk ambitieus (en dystopisch) doel voor ogen heeft, mikt het bedrijf voor die tijd nog iets lager. Als het aan Huawei ligt, hebben we binnenkort geen touchscreen meer nodig om de smartphone te bedienen. De fabrikant verwacht dat je straks vrijwel alle veelgebruikte acties met je stem kan doen.

Het laatste nieuws over Huawei

Bron: CNBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu