Huawei werkt aan stemgestuurde assistent voor Europa

Thomas Haenen
13 maart 2018, 21:09
2 min leestijd
Exclusief
Huawei werkt aan stemgestuurde assistent voor Europa

Google Assistant, Siri en Samsung Bixby krijgen binnenkort concurrentie van Huawei. Het Chinese bedrijf zegt aan een eigen stemgestuurde assistent te werken, die op niet al te lange termijn ook naar het Westen komt.

Lees verder na de advertentie.

Stemgestuurde Huawei-assistent in de maak

Huawei werkt aan een wereldwijd beschikbare stemgestuurde assistent, zo hebben medewerkers van het bedrijf bevestigd tegenover Android Planet. Verschillende topmensen van het bedrijf zeggen dat Huawei grootse plannen heeft op kunstmatige intelligentie, die zich straks onder andere uiten in stembesturing.

Google Home omroepfunctie

Jim Xu, vicepresident van Huawei’s consumentendivisie, bevestigde in een gesprek dat een stemgestuurde assistent ‘op de zeer korte termijn’ gelanceerd wordt. Het gaat volgens Xu om een wereldwijd intiatief, dat dus ook buiten China beschikbaar komt.

Smartphone-app of speakers

Het is nog onduidelijk in welke vorm de assistent straks beschikbaar is. In China heeft Huawei nu al zijn eigen alternatief voor de Google Assistant, die wordt meegeleverd op enkele toestellen van het bedrijf. Deze werkt echter niet buiten het thuisland van de fabrikant. Tijdens het gesprek dat Android Planet had, liet het bedrijf echter doorschemeren dat er ook eigen stemgestuurde speakers in ontwikkeling zijn. Daarmee zou Huawei de directe concurrentie met Google Home en Apples HomePod aan gaan.

Huawei wil een belangrijke, behulpzame rol vervullen voor zijn gebruikers, zo gaf Walter Ji, hoofd van Huawei’s Europese consumentendivisie, aan in het gesprek. Volgens Ji zijn er verschillende manieren om dat te doen. “Kunstmatige intelligentie op de smartphone is één mogelijkheid, maar slimme apparaten thuis horen daar ook bij. We lanceren binnenkort onze eerste thuisapparaten met kunstmatige intelligentie, die in samenwerking met onze partners zijn ontwikkeld.” Om welke partners het gaat, wilde Ji nog niet zeggen.

Wat voor functionaliteit de assistent gaat bieden, is ook nog onbekend. Sommigen, zoals de Google Assistant zijn vooral gericht op het verbinden met andere apparaten, online informatie aanbieden en voorlezen. Andere bedrijven, zoals Samsung en LG, laten hun assistenten vooral taakjes op het toestel zelf oplossen. Zo kun je de camera aansturen of een app openen met je stem. Medewerkers van Huawei zinspelen op een combinatie van de twee, maar het is onduidelijk of alle functionaliteit direct bij de launch beschikbaar is.

Stemgestuurde assistenten in Nederland

Huawei zegt zijn assistent ‘internationaal’ te lanceren, maar of er ook direct een Nederlandse versie beschikbaar is, weten we nog niet. Siri is op dit moment de enige Nederlandstalige assistent, al rolt Google later dit jaar wel een Nederlandse versie van zijn Assistant uit.

Op 27 maart organiseert Huawei een evenement in Parijs. Daar worden de Huawei P20, P20 Pro en P20 Lite naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst officieel onthuld. Mogelijk grijpt het bedrijf het evenement ook aan om meer details over zijn stemgestuurde assistent te delen.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu