Google verwijdert stille modus uit Android Lollipop

Redactie
14 november 2014, 11:07
2 min leestijd
Google verwijdert stille modus uit Android Lollipop

Google heeft stilletjes de stille modus uit Android verwijderd. Het is in Lollipop alleen mogelijk om te wisselen tussen geluid en de trilmodus.

Lees verder na de advertentie.

In vorige versies van Lollipop, die alleen voor ontwikkelaars zijn uitgegeven, was de stille modus nog wel aanwezig. Als je in die versies op één van de volumeknoppen drukte en vervolgens in het nieuwe venster lang op de knop voor de geluid- of trilmodus drukte, werd de stille modus geactiveerd. Dit is niet meer in de uiteindelijke versie van Android Lollipop mogelijk.

Stille modus in Lollipop verdwenen

Het verdwijnen van de stille modus in Lollipop heeft waarschijnlijk te maken met de nieuwe prioriteitsinstellingen van Android. Je hebt in Android 5.0 de mogelijkheid om te kiezen tussen alle meldingen, prioriteitsmeldingen en geen meldingen.

meldingen

Bij alle meldingen worden logischerwijs alle meldingen door Android getoond. Bij elke melding word je via een geluidje of trilling (ligt aan je huidige instellingen) op de hoogte gehouden.

Bij prioriteitsmeldingen kun je zelf aangeven welke apps je belangrijk vindt. Zo kun je bijvoorbeeld inkomende oproepen van favoriete contactpersonen, WhatsApp-berichtjes en Facebook-chats als prioriteit markeren, waarna deze meldingen via een geluid of trilling worden doorgegeven. Alle andere meldingen worden gedempt, maar verschijnen wel in de notificatiebalk.

Bij geen meldingen wordt er geen één notificatie doorgegeven. Dit zou in feite de stille modus zijn, maar het probleem is dat ook alarmen bij deze optie niet worden geactiveerd. Alarmen worden, net als meldingen, gedempt. Dit is een vreemde keuze, want vele Android-gebruikers zetten hun smartphone in de stille modus voordat zij gaan slapen, en activeren vervolgens een alarm om wakker te worden. Dat is nu niet meer mogelijk.

Wat nu?

De enige oplossing die ik heb gevonden is het installeren van een app als Silence Premium, of het bewerken van de prioriteitsmeldingen. Zo kun je aangeven dat je in de prioriteitsmeldingen bijvoorbeeld van alle apps, inkomende telefoongesprekken en berichtjes geen melding wilt ontvangen. Alarmen worden dan wel afgespeeld. Je maakt dan wel van de hele handige prioriteitsoptie – waarbij je heel nauwkeurig je eigen systeem voor meldingen kunt samenstellen – eigenlijk een stille modus. En dat is enorm zonde.

Android Planet-lezer Nick merkt in de reacties op dat je ook ‘s nachts de vliegtuigmodus kunt inschakelen. Dan komen meldingen niet binnen, maar gaat het alarm wel af.

Laatste Lollipop-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu