De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google updatet stock-browser Android 4.3 en lager niet meer

Redactie
13 januari 2015, 11:18
2 min leestijd
Google updatet stock-browser Android 4.3 en lager niet meer

Google updatet de stock Android browser, die met Android 4.3 en lager werd geleverd, niet meer. De app wordt door niet gedichte lekken steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen.

Lees verder na de advertentie.

De stock Android browser is de browser die met het Android Open Source Project (AOSP) wordt geleverd en sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich tot de Jelly Bean-versies aan de software is toegevoegd. Bij Android 4.4 werd Chrome de standaardbrowser, en is Google zich gaan richten op de ontwikkeling van Chrome in plaats van de stock Android browser.

Omdat de ontwikkeling stil is komen te liggen, heeft de app momenteel vrij veel beveiligingslekken, zo melden verschillende beveiligingsonderzoekers. En dat is een kwalijke zaak, want 60 procent van de Android-gebruikers draait Jelly Bean of lager.

Stock Android browser niet meer geüpdatet

De stock Android browser draait op een verouderde versie van WebView, dat wordt gebruikt om pagina’s in de browser te tonen. Inmiddels heeft Google deze technologie vervangen door een variant op Chronium, waar Chrome op draait. Volgens Google is de stock-browser te oud om deze technologie te ondersteunen. Inmiddels zijn er verschillende hackers bezig om exploits te ontwikkelen om misbruik te maken van de verouderde browser.

stockandroidbrowser2

Het grote probleem is dat veel fabrikanten, zoals Samsung en LG, een eigen browser meeleveren die is gebaseerd op de stock Android browser van het AOSP, de basis voor hun Android-skins. Deze browsers hebben veelal dezelfde beveiligingslekken. Ook is de stock-browser veelal te vinden op goedkopere toestellen, zoals de Aldi Wolfgang- of Hema-smartphones.

Google richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van Chrome, die nu door veel fabrikanten als standaard-browser wordt geleverd. De verouderde stock Android browser is één van de nadelen van de fragmentatie van Android, waar Google helaas weinig aan kan en wil doen.

Chrome is daarbij ook te downloaden voor apparaten met Android-versie 4.0 en hoger, wat in totaal 91,8 procent van alle Android-gebruikers is. Onze tip: deactiveer de stock-browser en gebruik Chrome of een andere nieuwere browser, zoals Dolphin, Firefox of Opera.

Download Chrome

Chrome is gratis te downloaden voor Android-gebruikers met Ice Cream Sandwich of hoger. De app staat veelal standaard geïnstalleerd op je toestel.

Download Chrome in Google Play (gratis)

Laatste Android-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu