Ooit was voor Android-liefhebbers een smartphone met stock-Android het ideaal. Tegenwoordig is deze versie van Android nauwelijks terug te vinden, zelfs niet op de Pixel-toestellen van Google.
Lees verder na de advertentie.
Stock Android draait ook niet op je Pixel
Onterecht wordt nog weleens gedacht dat als je een Google Pixel koopt, je dan met ‘stock-Android’ aan de slag kan. Dat is de term die wordt gebruikt voor de basisversie van het besturingssysteem, zonder een laagje van de smartphonefabrikant er overheen.Â
Alle grote fabrikanten hebben zo’n eigen laagje. Samsung is natuurlijk het bekendst met zijn One UI. OnePlus heeft bijvoorbeeld OxygenOS en Nothing gebruikt Nothing OS.
Zelfs Pixel-smartphones hebben exclusieve functies, waardoor sommigen de term Pixel UI gebruiken. Veel voelt in Pixel UI als stock-Android door het strakke design en de afwezigheid van bloatware. Toch heeft Pixel UI unieke kenmerken en functies die je alleen op Pixel-toestellen tegenkomt.Â
Dat gaat om hele simpele functies, zoals dat je op een Pixel-toestel niet op de enterknop hoeft te drukken na het invullen van je pincode, tot de talloze opties in de Pixel Camera-app. Ook voegt Pixel allerlei telefoonopties toe zoals Hold for Me en Call Screen (hoewel die in het Nederlands nog op zich laten wachten).

Verschil tussen Nexus en Pixel
Stock-Android was voor liefhebbers van Android-smartphones ooit het grootste goed. Voordat de Pixel-lijn bestond, maakte Google in samenwerking met verschillende fabrikanten de Nexus-smartphones. Deze toestellen waren dé plek om Android in de puurste vorm te ervaren.
Er is een groot verschil tussen hoe Google de Nexus-lijn toen en de Pixel-lijn nu op de markt zet. De Nexus-smartphones waren oorspronkelijk bedoeld voor ontwikkelaars om te laten zien hoe Android kan zijn, maar ze werden populair onder gebruikers die niets moesten weten van die vervelende laagjes van fabrikanten.
De Pixel-toestellen hebben een heel ander doel. Die zijn niet gemaakt voor ontwikkelaars, maar worden op de markt gezet om te concurreren met de iPhone en high-end toestellen van andere merken.
Google laat met deze toestellen zien hoe een goede combinatie van zijn software en hardware kan werken, met functies die compleet op de Pixel-hardware zijn afgesteld.
AOSP
De basis van Android is AOSP, of het Android Open Source Project. Dat is de kern waar elke versie van Android op is gebaseerd en je dus stock-Android kunt noemen. Daar worden Google-apps aan toegevoegd en een laagje overheen gelegd door de verschillende fabrikanten.
Als je nu echter stock-Android draait, zul je merken dat die enorm achterloopt. Hoewel je Android in zijn puurste vorm hebt, mis je veel gemak, apps en functies die je inmiddels voor lief neemt. Zo is de camera-app nauwelijks bruikbaar, omdat Google de stock-apps eigenlijk niet meer verder ontwikkelt.
De echte ontwikkeling van Android ligt in de jaren sinds de Nexus-lijn bij die laagjes van fabrikanten. En dat is goed nieuws, want met deze lagen kunnen de fabrikanten veel beter inspelen op hun eigen hardware (zoals de Tensor-chips in de Pixel-lijn) dan een algemene kale versie van Android. De laagjes die vroeger als irritant werden ervaren, zijn inmiddels dus juist de kracht van dit besturingssysteem.
Updates
Het grootste nadeel van een focus op deze laagjes, is wel dat updates nog steeds traag uitrollen. Fabrikanten hebben tijd nodig om ervoor te zorgen dat een update goed werkt met hun laagje. Dat zie je bijvoorbeeld bij Samsung. Je kunt met je Galaxy-smartphone nu pas Android 15 gebruiken als Samsung One UI 7 naar je uitrolt, terwijl ondertussen Android 16 al bijna klaar is.
- Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken (11 mrt)
- Huawei lanceert Mate 70-serie en neemt écht afscheid van Android (26 nov 2024)
- ‘Vaarwel Chrome OS: binnenkort draaien alle tablets op Android’ (19 nov 2024)
- Moet Google binnenkort Android afsplitsen? Dit is er aan de hand (17 okt 2024)
- Android-tablet resetten naar fabrieksinstellingen doe je zo (3 okt 2024)