De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Europese Commissie: ‘Vanaf 2018 is je Netflix-aanbod overal gelijk’

Thomas Haenen
8 februari 2017, 13:37
2 min leestijd
Europese Commissie: ‘Vanaf 2018 is je Netflix-aanbod overal gelijk’

Vanaf volgend jaar kun je ook op vakantie genieten van je favoriete series op Netflix, Videoland of andere streamingdiensten. De Europese Commissie heeft nieuwe regels vastgelegd voor digitale diensten over de grens.

Lees verder na de advertentie.

Streamen in Europa makkelijker

De digitale markt moet vooral in de Europese Unie hetzelfde zijn, zo heeft de Europese Commissie besloten. Dat betekent dat het aanbod van digitale diensten in je thuisland ook over de grens beschikbaar is.Het beleid geldt vanaf 2018 voor alle bedrijven die films, tv-series, e-books, muziek, sportwedstrijden of video games digitaal aanbieden. Daaronder vallen grote, bekende namen als Spotify, Netflix en iTunes.

Dat betekent overigens niet dat bedrijven nu verplicht zijn om in elk Europees land hetzelfde aanbod te hebben. Online diensten gebruiken nu doorgaans je ip-adres om je locatie te bepalen. Ga je met je Nederlandse Netflix-abonnement op vakantie naar Spanje, dan kan het daardoor gebeuren dat een serie die je aan het kijken was opeens niet beschikbaar is in je vakantieland.

netflix gear vr

Daarom moeten online diensten straks je aanbod bepalen op basis van je factuuradres. Betaal je voor een dienst met een Nederlandse bank vanaf een Nederlands adres, dan krijg je overal in de Europese Unie het Nederlandse aanbod te zien, zo wil de Europese Commissie bewerkstelligen.

Het is echter niet zo dat een film die Netflix alleen in Griekenland aanbiedt nu opeens overal aangeboden wordt. Daar kunnen individuele bedrijven wel voor kiezen, maar lijkt onwaarschijnlijk op korte termijn te gebeuren. Distributiediensten sluiten nu vaak nog contracten van land tot land af, waardoor het niet zomaar mogelijk is om één film overal tegelijk aan te bieden.

De nieuwe regels gelden overigens alleen voor betaalde diensten. Gebruik je bijvoorbeeld NPO Gemist of de gratis versie van Spotify, dan kan het nog steeds zo zijn dat een dienst niet beschikbaar is in een buurland. Ook moeten de regels nog goedgekeurd worden door alle landen binnen de Europese Commissie.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's