De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

4 vragen over T-Mobile’s verbeterde 4.5G-netwerk

Thomas Haenen
29 augustus 2017, 12:33
2 min leestijd
4 vragen over T-Mobile’s verbeterde 4.5G-netwerk

T-Mobile kondigde vandaag aanpassingen aan zijn 4G-netwerk aan, wat voor meer bandbreedte gaat zorgen. Dit is wat je daarover moet weten.

Lees verder na de advertentie.

1. Wat betekent de T-Mobile 4.5G-upgrade?

Provider T-Mobile heeft aangekondigd dat het zijn 4G-netwerk gaat verbeteren. Vanaf eind 2017 biedt een groot deel van het netwerk ondersteuning voor sneller internet. Ook de capaciteit wordt vergroot, zodat er meer gebruikers tegelijk actief kunnen zijn.

De maximale downloadsnelheid wordt met 120 Mbps verhoogd naar 450 Mbps. De werkelijke snelheid ligt vaak stukken lager, afhankelijk van je afstand tot de antennes en andere gebruikers die op het netwerk actief zijn. Desalniettemin is het een aanzienlijke snelheidsverhoging bij een provider die nu al zeer snel mobiel internet biedt.

T-Mobile 4.5G-upgrade

2. Hoe werkt deze snelheidsverhoging?

Om de hogere snelheid mogelijk te maken, rolt T-Mobile TD-LTE uit in Nederland. Het is daarmee de eerste provider die deze netwerktechnologie beschikbaar maakt. TD-LTE biedt hogere downloadsnelheden, maar laat iets minder ruimte vrij voor uploads. Grote bestanden versturen gaat dus iets langzamer, maar streamen via Netflix of YouTube is stukken sneller.

Ook neemt T-Mobile een vierde frequentieband in gebruik voor het 4G-signaal. Iedere bandbreedte verhoogt de snelheid met 120 Mbps. Het bedrijf gebruikt daarvoor de 2600Mhz-frequentieband, waarvoor het in 2013 een licentie kocht bij de Nederlandse overheid. Andere providers gebruiken op dit moment nog maar drie frequenties voor hun 4G-netwerk.

3. Werkt dit op elke Android-smartphone?

T-Mobile claimt dat “klanten in heel Nederland kunnen profiteren van een snelheidstoename.” De nadruk ligt daarbij echter op ‘kunnen’, want met een abonnement bij de provider alleen ben je er nog niet. Slechts een handjevol smartphones biedt op dit moment ondersteuning voor TD-LTE. Denk daarbij aan nieuwe vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S8. Oudere en goedkopere smartphones ondersteunen de technologie helaas niet. Het zal nog een paar jaar duren voor smartphones standaard over ondersteuning beschikken.

4. Is dit 5G?

Volgens T-Mobile vormen de vandaag aangekondigde verbeteringen de basis voor een 5G-netwerk. Dat is echter een vrij loze claim, omdat providers wereldwijd nog altijd geen standaard hebben vastgesteld voor 5G. Dat betekent dat niemand precies weet wat 5G kan, of hoe het gebouwd moet worden. TD-LTE en de andere verbeteringen zijn meer een tussenstap, of 4.5G, zoals de provider het noemt. Het huidige netwerk wordt sneller, maar de toekomst van mobiel internet zouden we het niet noemen.

Op zoek naar een T-Mobile sim only-abonnement? Via onze vergelijker vind je de beste aanbiedingen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu