Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

T-Mobile: ‘Wij hebben vanaf eind 2020 landelijk dekkend 5G-netwerk’

Thomas Haenen
19 februari 2019, 13:45
2 min leestijd
T-Mobile: ‘Wij hebben vanaf eind 2020 landelijk dekkend 5G-netwerk’

T-Mobile biedt vanaf eind volgend jaar een landelijk dekkend 5G-netwerk, zo heeft de provider laten weten. Daarmee is het mogelijk de eerste provider die het snelle mobiele internet overal biedt.

Lees verder na de advertentie.

T-Mobile 5G-netwerk in aanbouw

Al vanaf later dit jaar is 5G beschikbaar in Den Haag, en de rest van Nederland hoeft niet lang te wachten. T-Mobile zegt binnen nu en enkele maanden al 5G aan te bieden in ‘experimentele vorm’, zo heeft een woordvoerder laten weten aan Tweakers.

“Nu de fusie van T-Mobile en Tele2 is goedgekeurd door de Europese Commissie zijn wij gestart met de integratie van beide mobiele netwerken,” aldus de woordvoerder. Terwijl dat werk wordt verricht, zegt T-Mobile gelijk te kunnen beginnen met de uitrol van 5G. De provider wil 5G laten werken op de 700Mhz-band.

5G-smartphone LG

Voor het zover is moet de Nederlandse overheid nog wel eerst de vereiste 5G-frequenties veilen. Dat gebeurt naar verwachting binnen nu en enkele maanden. Vervolgens is het werk volgens T-Mobile relatief simpel. “We kunnen ‘met een druk op de knop’ 5G activeren na afronding van de veiling,” zegt de woordvoerder.

Zodra T-Mobile 5G uitrolt in Den Haag zal het eerst vooral worden gebruikt voor experimenten. De provider zet een ‘5G Field Lab’ op waar allerlei toepassingen worden uitgeprobeerd. Vervolgens zullen 5G-abonnementen waarschijnlijk snel beschikbaar zijn voor consumenten. 5G is niet alleen sneller dan 4G, maar heeft ook minder vertraging. Daardoor kun je videochatten of online games spelen met minder lag.

→ Lees ook: de 5 meestgestelde vragen over 5G

Plannen KPN, Vodafone onbekend

Wanneer andere Nederlandse providers hun 5G-netwerk introduceren, is nog onbekend. KPN en Vodafone hebben eerder al aangegeven een landelijk dekkend netwerk te willen bouwen, maar de verwachting is dat ook zij niet voor 2020 het snellere mobiele internet bieden.

Dit voorjaar verschijnen de eerste smartphones met 5G-ondersteuning. Onder andere LG, OnePlus, Samsung en andere grote fabrikanten werken aan toestellen met het snellere mobiele internet. Vooralsnog zijn er echter geen plannen om deze in Nederland uit te brengen. Als T-Mobile eind dit jaar 5G aanbiedt, zullen providers deze toestellen waarschijnlijk wel aan hun lokale aanbod toevoegen.

Bron: Tweakers
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu