De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Beperkt aantal klanten kunnen meedoen aan 5G-netwerktest van T-Mobile

Sten de Bruijn
21 november 2019, 19:29
2 min leestijd
Beperkt aantal klanten kunnen meedoen aan 5G-netwerktest van T-Mobile

Een zeer beperkt aantal klanten kunnen meedoen met de 5G-netwerktest van T-Mobile. De provider werkt hiervoor samen met telefoonfabrikant Oppo en de test gaat volgend jaar van start. Er zitten voorwaarden aan het testprogramma verbonden.

Lees verder na de advertentie.

T-Mobile test landelijk dekkend 5G-netwerk met klanten

Dat maakt de telecomprovider bekend in een persbericht. In een toelichting aan Tweakers geeft T-Mobile aan dat het in eerste instantie om zo’n tien tot twintig klanten gaat. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de speciale actiewebsite van Oppo. Meedoen kan tot en met 30 november, waarna T-Mobile en de telefoonfabrikant een selectie uit de aanmeldingen maken.

Om mee te mogen doen moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Onder meer een flinke dosis technische kennis, bereidheid om minimaal één bijeenkomst bij te wonen en een goede bereikbaarheid via e-mail of WhatsApp zijn vereisten. Ook is het de bedoeling dat je bugs regelmatig doorgeeft aan Oppo.

Tijdens de testperiode maak je gebruik van een 5G-toestel van Oppo, maar het is niet duidelijk om welke smartphone het precies gaat. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de werking van het uiteindelijke 5G-netwerk te optimaliseren. De test gaat in het eerste kwartaal van volgend jaar van start. Hoe lang die gaat duren, is niet duidelijk.

Ook interessant: Oppo in Nederland: 4 vragen beantwoord over de Chinese nieuwkomer

T-Mobile en 5G

Het ‘5G Beta Test Programma’, zoals de test voluit heet, is de zoveelste stap van T-Mobile in het opbouwen naar een 5G-netwerk. Afgelopen september maakte de provider al bekend een landelijk dekkende 5G-test op 700MHz-frequentie uit te voeren. Hier kunnen geen consumenten aan meedoen, want het draait vooral om het testen van technische zaken.

redmi 5g-smartphone

Het zojuist aangekondigde testprogramma is om de beleving van klanten in kaart te brengen en maakt gebruik van de 3,5GHz-band.

5G bestaat in totaal uit drie frequentiebanden: 700MHz, 3,5GHz en 26GHz. De middelste heeft een belangrijke rol bij 5G, maar is de komende jaren nog niet beschikbaar in Nederland. De 700MHz-band wordt al sinds 2002 gebruikt voor digitale televisie. Het is dan ook niet nodig om hiervoor een nieuw netwerk aan te leggen.

Lees ook: 5G in Nederland: de 5 belangrijkste vragen beantwoord

Den Haag eerste 5G-stad van Nederland

Tot slot is afgelopen oktober een test gestart in Den Haag en omgeving. Deze proef duurt in totaal twee maanden en maakt gebruik van de 700MHz-frequentie.  T-Mobile en de Gemeente Den Haag werken al langer samen aan 5G. Eerder werden bijvoorbeeld al drie testlaboratoria opgezet. Het is uiteindelijk de bedoeling dat Den Haag als eerste Nederlandse stad volledig overgaat op het 5G-netwerk.

5G is de opvolger van 4G. Niet alleen is deze netwerktechnologie sneller, ook de capaciteit is verbeterd. Hierdoor heb je in theorie ook goed en snel bereik op drukke locaties, zoals bij een festival. Android-telefoonfabrikanten zijn al geruime tijd bezig met het maken van 5G-smartphones. Lees verder over de nieuwe technologie in ons 5G-overzicht.

Lees meer over 5G

Bronnen: T-Mobile, Oppo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu