T-Mobile gaat landelijk dekkend 5G-netwerk vanaf oktober testen
Michel van 't Klaphek

T-Mobile begint op 2 oktober met het testen van haar landelijk dekkende 5G-netwerk. Deze proef gaat een jaar duren. In de omgeving van Den Haag vindt eveneens een test plaats waarbij de volledige frequentie van het netwerk wordt gebruikt.

T-Mobile test landelijk dekkend 5G-netwerk

Dat schrijft de telecomprovider op haar blog. De landelijk dekkende test vindt plaats op de 700MHz-frequentie en gaat een jaar duren. Het gaat hier om een beperkte proef voor het uitvoeren van technische tests. 5G bestaat in totaal overigens uit drie frequentiebanden. Naast 700MHz zijn er ook nog 3,5- en 26GHz-banden.

redmi 5g-smartphone

Het bedrijf heeft een vergunning gekregen van het Agentschap Telecom, dat tijdens de proef ook zelf regelmatig metingen uitvoert. T-Mobile wil vooral technische tests gaan uitvoeren. Zo is men benieuwd naar hoe het netwerk functioneert als dat door zowel 4G- als 5G-apparaten gebruikt wordt. Bovendien wil men de dekking in verschillende delen van het land testen.

“Zo worden de dekking en prestatie van deze frequentie (700MHz – Android Planet) voor mobiele diensten onderzocht en wordt gekeken naar hoe dit zich gedraagt in stedelijk- en buitengebied en op de Noordzee”, aldus Richard Marijs, netwerkstrateeg bij T-Mobile. De 700MHz-frequentie wordt overigens al sinds 2002 gebruikt voor digitale televisie. Hierdoor is het ook niet nodig om een nieuw netwerk aan te leggen.

Lees ook: 5G in Nederland: de 5 belangrijkste vragen beantwoord

Den Haag eerste 5G-stad van Nederland

Daarnaast start in oktober een test in Den Haag en omgeving. Deze proef duurt twee maanden en maakt gebruik van de hele 700MHz-frequentie. T-Mobile en de Gemeente Den Haag werken al langer samen aan 5G. Eerder werden bijvoorbeeld al drie testlaboratoria opgezet. Het is uiteindelijk de bedoeling dat Den Haag als eerste Nederlandse stad volledig overgaat op het 5G-netwerk.

5G is de opvolger van 4G. Niet alleen is deze netwerktechnologie sneller, ook de capaciteit is verbeterd. Hierdoor heb je in theorie ook goed en snel bereik op drukke locaties, zoals bij een festival. Android-telefoonfabrikanten zijn al geruime tijd bezig met het maken van 5G-smartphones. Lees verder over de nieuwe technologie in ons 5G-overzicht.

Lees meer over 5G

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.