De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

T-Mobile introduceert Datavrije Muziek; toezichthouder zet vraagtekens

Thomas Haenen
10 oktober 2016, 14:57
2 min leestijd
T-Mobile introduceert Datavrije Muziek; toezichthouder zet vraagtekens

Met T-Mobile Datavrije Muziek kunnen klanten van de provider muziek streamen zonder dat hun databundel gebruikt wordt. De nieuwe dienst lijkt echter in strijd met de wet op netneutraliteit te zijn.

Lees verder na de advertentie.

T-Mobile Datavrije Muziek

Heb je een T-Mobile abonnement met een databundel van 6GB of meer, dan krijg je vanaf morgen, dinsdag 11 oktober, gratis toegang tot Datavrije Muziek. Met deze bundel kun je onbeperkt muziek streamen via verschillende grote apps zonder dat het van je databundel af gaat. Onder andere Spotify, Tidal en Napster zijn al aangesloten bij de dienst en kunnen dus kostenloos gestreamd worden.

release radar

De provider zegt dat alle muziekdiensten zich kunnen melden om mee te doen aan de nieuwe bundel. Onder andere Apple Music zit nog niet aangesloten op het aanbod, maar T-Mobile zegt dat het open staat voor elke mogelijke partner.

Netneutraliteit

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is Datavrije Muziek echter mogelijk in strijd met de Nederlandse wet op netneutraliteit. Dat laat de organisatie weten in een reactie aan RTL Z. Daarin is namelijk een verbod op ‘zero rating’ opgenomen, wat betekent dat providers geen specifieke apps mogen voortrekken. Het is voor providers niet toegestaan om apps te kiezen die geen data verbruiken of sneller gestreamd worden. KPN liep eerder al tegen dit probleem aan. Die provider werd vorig jaar teruggefloten omdat het klanten gratis Spotify liet streamen.

Met een verbod op zero rating probeert de overheid oneerlijke concurrentie te voorkomen. Mocht er slechts één specifieke muziekdienst zijn die voorgetrokken wordt, dan wordt het voor de overige diensten een stuk lastiger te concurreren. Daarmee wordt het bovendien lastig voor nieuwe bedrijven om door te breken. Met regels voor netneutraliteit wordt ervoor gezorgd dat alle internetdiensten dezelfde kansen hebben.

T-Mobile lijkt zich vooralsnog weinig zorgen te maken. Door Datavrije Muziek open te stellen voor elke mogelijke muziekdienst lijkt het volgens de provider om een ‘neutraal’ platform te gaan waardoor geen specifieke apps voorgetrokken worden. Bovendien is het verbod op zero rating niet te vinden in de Europese regels op netneutraliteit, die waarschijnlijk morgen worden aangenomen door de Eerste Kamer. De ACM claimt echter dat de Nederlandse regels leidend zullen zijn.

Lees het laatste nieuws over T-Mobile

Via: RTL Z
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu