‘T-Mobile biedt vanaf half augustus e-sim-ondersteuning aan’

T-Mobile zou vanaf half augustus als eerste grote Nederlandse provider e-sim gaan aanbieden. Dat meldt Tweakers. Vooralsnog zijn er niet veel Android-smartphones die e-sim ondersteunen in Nederland te vinden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

‘T-Mobile e-sim-ondersteuning onderweg’

Een gebruiker van het Tweakers-forum stelt dat T-Mobile vanaf 13 augustus de digitale simkaart gaat ondersteunen. De bron heeft hierover twee medewerkers van T-Mobile gesproken. De telecomprovider kan zelf nog geen datum bevestigen.

Wel laat een woordvoerder van T-Mobile aan Tweakers weten dat het bedrijf de e-sim-technologie momenteel aan het testen is. De provider kan alleen nog geen precieze datum geven wanneer het beschikbaar is. Officieel heeft T-Mobile in ieder geval niet de primeur te pakken.

google pixel 3a review

De virtuele provider Truphone biedt namelijk al langer in allerlei landen e-sim aan, waaronder Nederland. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat Truphone ook andere operators helpt om de technologie te implementeren en de provider sinds januari e-sim-technologie ondersteunt, in Nederland en alle andere landen waarin het actief is.

Simkaaart van de toekomst

Als T-Mobile daadwerkelijk met e-sim-ondersteuning komt, zullen nog niet veel Android-gebruikers er daadwerkelijk iets mee kunnen. Enkel de Google Pixel 2 en Google Pixel 3 ondersteunen momenteel namelijk e-sim. Officieel zijn deze toestellen dan ook dualsim-smartphones, waarbij de tweede simkaart dus een e-sim is in plaats van een fysiek tweede simkaartslot. Het is afwachten tot er meer Android-smartphones op de markt verschijnen die e-sim ondersteunen.

Google I/O 2019 samengevat

Een e-sim is een elektronische simkaart die als chip in een smartphone ingebouwd zit. Deze is gemaakt door GSMA, een overkoepelende organisatie voor smartphoneproviders in heel de wereld. Providers moeten wel speciale ondersteuning ontwikkelen om deze elektronische simkaart te benutten.

Vooralsnog hadden Nederlandse gebruikers hier dus weinig aan, maar daar komt dus mogelijk verandering in. De verwachting is dat binnen een aantal jaar e-sim wordt omarmd als de nieuwe standaard voor simkaarten.

Interesse providers eerst minimaal

Zo’n ’embedded sim’ maakt het namelijk een stuk gemakkelijk om bijvoorbeeld van provider te wisselen, zonder te moeten wachten op een nieuwe (fysieke) simkaart. Bovendien maakt het vrijwel elke smartphone een dualsim-toestel, doordat je met e-sim verschillende abonnementen kunt afsluiten op één e-sim.

De interesse voor e-sim vanuit Nederlandse telecomproviders bleef echter lange tijd uit. Ongeveer een jaar geleden gaven Vodafone, KPN en T-Mobile aan geen plannen te hebben met de elektronische simkaart. Volgens T-Mobile was de markt destijds nog te klein. Het is onduidelijk wat er is veranderd dat T-Mobile nu alsnog inzet op de technologie.

Het is aannemelijk dat ook de Google Pixel 4 die naar verwachting in oktober verschijnt, e-sim biedt. Van Googles nieuwe vlaggenschip zijn onlangs renders uitgelekt die al een eerste indruk geven van het design van het toestel.