De T-Mobile G1 (of de HTC Dream) heeft een speciaal plekje in het hart van Android-liefhebbers. Het was de eerste smartphone voor het grote publiek die Android draaide en het toeste wordt gezien als het startschot van Android als mobiel besturingssysteem. De G1 is vier jaar oud (wat eigenlijk helemaal niet zo oud is, maar voor een smartphone lijkt het wel 40 jaar) en beschikt over een volledig QWERTY-toetsebord, 528Mhz-processor, 3.2 inch-scherm, 3.2 megapixelcamera, 192MB werkgeheugen, 256MB opslagruimte en een batterij van 1150 mAh.
Het toesel werd met Android 1.0 geleverd en kon later naar Android 1.5 (Cupcake) en Android 1.6 (Donut) worden geüpdatet. Een vriend van mij had het toestel gekocht – ikzelf raakte toentertijd elke dag gefrustreerder met mijn iPhone 3G – en was er helemaal idolaat over. Hoewel de iPhone 3G superieur was aan de G1, maakte Android in een sneltreinvaart een grote ontwikkeling door en kwam de custom software-scene heel snel op vanwege het open karakter van Android Open Source Project. Iets meer dan een jaar later, in 2010, kwam de Nexus One op de markt: de ‘officiële Google-opvolger’ van de G1 en mijn eerste Android-toestel. Het was een openbaring. Het uitschuifbare toetsenbordconcept van de G1 is later terug te vinden bij de HTC Desire Z.
Lees verder na de advertentie.
De vierde verjaardag van de T-Mobile G1 is een mooie mijlpaal. Op naar de volgende vier jaar! Misschien vinden we in 2017 de LG Nexus 4 wel een ‘oude en langzame smartphone’.