De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Terugblik op een iconisch Android-toestel: de T-Mobile G1

Gijs Ettes
24 september 2015, 12:15
3 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: de T-Mobile G1

Zeven jaar geleden werd de eerste Android-telefoon, de T-Mobile G1, officieel aangekondigd. Het was de eerste smartphone met Googles besturingssysteem en heeft mede daarom een bijzonder plekje in ons hart.

Lees verder na de advertentie.

Veel veranderd

Als we vandaag de dag terugblikken op de T-Mobile G1 (in sommige markten gelanceerd als de HTC Dream), dan wordt duidelijk hoezeer Android en smartphones zich de afgelopen zeven jaar hebben ontwikkeld. Googles besturingssysteem is stukken functioneler  en fraaier geworden en tegenwoordig zijn er – op de BlackBerry Priv na – nauwelijks meer telefoons met een fysiek  toetsenbord dat uitschuifbaar is.

T-Mobile G1 terugblik

Dat gezegd hebbende, is het qwerty-toetsenbord van de G1 best oké. Het heeft kleine knoppen, maar de onderlinge afstand is groot genoeg om prettig te kunnen typen. Heb je het keyboard niet nodig, dan schuif je het met een slim en solide mechanisme weer terug in het toestel. Overigens is er een goede reden dat de G1 een keyboard heeft: in eerste instantie was Android namelijk niet van een virtueel keyboard voorzien.

Ondanks het piepkleine 3,2 inch-scherm (met een pixeldichtheid van 180 ppi) is de T-Mobile G1 wel een fors toestel. Het is maar liefst 17 millimeter dik en weegt 158 gram; vandaag de dag hebben alleen nog phablets een dergelijk gewicht. Ook opvallend zijn de vele fysieke knoppen en de trackpad die zich op de ‘kin’ van de smartphone bevinden. Met de softwaretoetsen van Android en de grote displays van tegenwoordig heb je zoveel knopjes allang niet meer nodig, maar indertijd waren ze best handig tijdens het internetten en navigeren door de interface.

t-mobile g1

De beginjaren van Android

Kijken we naar de software van de T-Mobile G1, dan valt op hoe basic Android in de beginjaren was. Het toestel werd gelanceerd met Android 1.1, dat Engelstalig was, maar wel de meeste Google-apps als Gmail, Maps en de Android Market (de latere Google Play) bevatte. Vrij standaard functies  als multitouch, een virtueel keyboard, knippen en plakken, screenshots en mappen maken en geavanceerde multitasking werden pas in latere versies geïntroduceerd. Ook kon Android aanvankelijk niet overweg met Microsoft Exchange en Adobe Flash.  De G1 was uiteindelijk tot Android 1.6 te updaten, waarmee het toestel iets sneller werd en meer mogelijkheden kreeg voor de camera en galerij.

Net als de iPhone was de  T-Mobile G1 een van de eerste smartphones waarmee prettig over het web gesurft kon worden, voornamelijk  dankzij de ingebouwde browser en 3G-ondersteuning. Misschien nog wel revolutionairder was de mogelijkheid om apps (ook van derden) te downloaden en installeren. In het begin  was het aanbod in de Android Market beperkter dan dat  van de App Store, maar door de jaren heen is daar verandering in gekomen. Inmiddels heeft Googles app-winkel zelfs meer applicaties (1,6 versus 1,5 miljoen), die beter doorzoekbaar en van hogere kwaliteit zijn dan voorheen.

Innovaties

Op het gebied van schermkwaliteit en mogelijkheden was de T-Mobile G1 inferieur aan de iPhone, al waren er ook genoeg vlakken waarop het toestel Apple naar de kroon stak. Zo was de interface aanpasbaar, kon je gebruikmaken van handige notificaties en zag je bij het downloaden van apps om welke permissies die vroegen. Ook was er al in dit vroege stadium een verregaande integratie van Google-services. Niet langer was het problematisch om je mail, contacten en agenda-afspraken op je smartphone te synchroniseren.

De T-Mobile G1 toonde als eerste de enorme potentie van Android

En daar plukken we vandaag de dag nog de vruchten van. De  T-Mobile G1 was geenszins een perfect toestel, maar wel de eerste die de enorme potentie van Android toonde. Het is een iconisch toestel, een soort grootmoeder van alle Androids, dat als voorbeeld heeft gediend voor de vele toestellen die erna zijn verschenen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC T-Mobile G1
HTC T-Mobile G1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu