De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Taiwan eist 7 dagen bedenktijd voor aankopen in Android Market

Wouter Nijsen
5 juni 2011, 21:14
2 min leestijd
Taiwan eist 7 dagen bedenktijd voor aankopen in Android Market
Android Market_Apple App Store

Niet lang geleden had je na de aanschaf van een app in de Android Market een bedenktijd van 24 uur. Voldeed een gekochte Android-app niet helemaal aan je verwachtingen, dan kon je binnen deze bedenktijd je geld terugvragen. Kennelijk werd er veel van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, aangezien die bedenktijd nu is teruggebracht naar slechts 15 minuten. Als het aan Taiwan ligt krijgen klanten van de Android Market echter een bedenktijd van 7 dagen!

In de zogenaamde “Consumer Protection Act” is geregeld dat consumenten een bedenktijd hebben van 7 dagen na hun aankoop. Webwinkels hebben altijd gemeend dat deze consumentenbeschermingswet niet op hun van toepassing was, maar in 2010 heeft de regering van Taiwan echter alsnog een overeenkomst met deze branche gesloten. De verschillende “app-stores” zijn toen echter “vergeten”. Volgens Yeh Ching-yuan, directeur van de Law and Regulation Commission, groeien de Android Market en de Apple App Store echter zo snel in Taiwan dat het tijd wordt dat consumenten hier dezelfde bescherming krijgen als is andere winkels. Dit betekend dat Apple en Google zich nu dus ook aan deze wet moeten houden en een bedenktijd van 7 dagen moeten gaan invoeren. Apple en Google hebben in hun voorwaarden staan dat zij niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor slecht, of niet, werkende apps en dat klanten hun beklag bij de ontwikkelaars moeten doen, wanneer ze niet tevreden zijn met hun aankoop. Yeh Ching-yuan vindt echter dat Apple en Google als verkopers aansprakelijk zijn en daarom ook de bij wet vastgelegde 7 dagen bedenktijd moeten invoeren. Beide partijen zijn op 4 juni ingelicht en hebben 15 dagen de tijd om de wijziging door te voeren op straffe van een boete van minimaal $50.000. Het is overigens niet bekend of ook Microsoft en RIM zich aan de nieuwe regels moeten houden.

Lees verder na de advertentie.

In eerste instantie lijkt het een beetje een vreemde maatregel. Echter het kopen van een app is in feite niets anders dan een koop op afstand, en ook in Nederland heb je dan 7 werkdagen bedenktijd. Is het tijd dat bijvoorbeeld de consumentenbond, of de Europese Commissie, zich eens buigt over de voorwaarden van de verschillende app-stores? Of zijn we tevreden met de bijvoorbeeld de 15-minuten regeling van de Android Market?

Via: Examine en TechEye

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu