Dit is er mogelijk met Tango van Google

Erwin Vogelaar
10 juni 2016, 13:30
4 min leestijd
Dit is er mogelijk met Tango van Google

De PHAB 2 Pro is het eerste toestel met Googles Project Tango. Nu gewoon bekend als Tango, belooft deze technologie een grote stap voor augmented reality te zijn.

Lees verder na de advertentie.

Tango mogelijkheden

We hebben er lang op moeten wachten, maar tijdens Tech World 2016 heeft Lenovo het eerste Android-toestel met Tango onthuld. Voorheen bekend als Project Tango, draait deze technologie nog steeds om augmented reality. Hiervoor worden er meerdere camera`s en sensoren aan de achterkant van de PHAB 2 Pro gebruikt en het resultaat is indrukwekkend. Maar wat kun je er nu eigenlijk mee?

Tango begon als onderdeel van Googles `Advanced Technology and Projects` groep, ook wel ATAP. Uit deze groep zijn onder andere Project Ara en Project Jacquard voortgekomen. Omdat Tango binnenkort in een product te verkrijgen is, laat Google het `Project` vallen en is er tevens een nieuw logo geïntroduceerd. Het is een kubus in een driehoek, waarmee Tango verwijst naar de technologie om een 3d-map in kaart te zetten.

Johnny Lee, hoofdingenieur bij Tango, toonde de technologie op het podium bij Tech World. “Onze menselijke perceptie van ruimte en beweging zijn sterk afgestemde en geëvolueerde vaardigheden die we vaak voor lief nemen“, stelt Lee. De apparaten die we gebruiken hebben deze vaardigheden echter nog niet.

https://www.youtube.com/watch?v=pmXVMIRwuJQ

“Smartphones zijn ongelooflijk tegenwoordig. Ze hebben fantastische camera`s die herinneringen kunnen vastleggen of waarmee we visueel kunnen communiceren met vrienden. Ze hebben sensoren die onze gezondheid en beweging kunnen bijhouden en we kunnen onze telefoons ontgrendelen door een enkele aanraking. Hoewel het toestel gps heeft en weet waar ik ben in de wereld, heeft het echter geen idee waar ik ben in deze ruimte. Het is verdwaald.“ Door Tango weet de PHAB 2 Pro dat wel. Dit krijgt Tango voor elkaar door drie losse technologieën. Tango houdt je beweging bij, ziet diepte en leert de omgeving zodat het plekken kan herkennen waar het al eerder geweest is.

Toepassingen

Hoewel Google hoopt dat Tango een vast onderdeel van ons leven wordt door de grote hoeveelheid mogelijkheden van de technologie, toonde Lee vooralsnog vooral wat experimenten rond augmented reality. Dit is al wel genoeg om de potentie van de technologie er achter te zien. Vooral speelgoed en games zullen belangrijk zijn voor Tango: “Je kunt een hele speelgoeddoos in je zak bewaren waar je ook gaat en na afloop hoef je het nooit meer op te ruimen“, stelt Lee.

In de demo was te zien hoe de PHAB 2 Pro een 3d-map van de omgeving maakt en al snel beginnen er wat dieren door de omgeving te rennen. Het podium verandert op het telefoonscherm in een natuurgebied, vol met leven. Door te bukken zijn de planten van dichtbij te zien. Vervolgens komen de werkelijkheid en het virtuele samen, als de natuuromgeving verdwijnt en er een bloem uit het podium groeit. Voor dino-liefhebbers liet Lee ook een app zien met modellen van dinosaurussen en extra informatie over de beesten, om het nut van Tango als educatief middel aan te tonen.

https://www.youtube.com/watch?v=KxTLOXzhqzA

Lee vertelde ook over wat meer praktische toepassingen. Zoals dat het toestel je kan vertellen hoe hoog je ramen zijn als je nieuwe gordijnen nodig hebt en of een tweepersoonsbed wel in een bepaalde ruimte past. Ook kun je de afstand tussen allerlei punten meten. Wil je een kamer opnieuw inrichten of zoek je naar een nieuw meubel? Dan biedt Tango ook uitkomst. Je kunt bijvoorbeeld een virtuele doos creëren in de grootte waarop je een meubel wil hebben. Het toestel rekent niet alleen uit hoe groot dat meubel vervolgen moet zijn, maar geeft je ook een afbeelding met alle maten. Een stap verder is dat je een ruimte volledig virtueel kunt inrichten met virtuele meubels om te zien wat wel of niet past voordat je de meubels daadwerkelijk koopt.

Nuttig?

Tango is op dit moment op één toestel te gebruiken. Dat komt uiteraard door de camera`s en sensoren die nodig zijn om het te laten werken. Er zullen in de nabije toekomst ongetwijfeld meer smartphones met de technologie verschijnen, wellicht wel een volgend Nexus-toestel. Om Tango echter echt een blijvend onderdeel van de smartphone-industrie te maken, moet het zijn nut nog tonen. Hoewel de makers graag willen dat Tango een vanzelfsprekend onderdeel van ons leven wordt, zoals gps dat is, zijn de huidige toepassingen niet meer dan aardig.

Op dit moment is Tango vooral indrukwekkend qua technologie. Zeker hoe goed de positionering werkt van de virtuele elementen, zoals in de demonstratie met virtuele meubels. Het toestel werd vrij bewogen, terwijl de objecten nog geen millimeter verschoven van de plek waar ze geplaatst zijn. Alles ging vloeiend en mooi. Met de technologie lijkt het dus wel goed te zitten, maar nu zijn er echt nuttige toepassingen nodig om ons er een bijhorend toestel te laten kopen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Lenovo Phab 2 Pro
Lenovo Phab 2 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu