‘Activiteit Telegram-gebruikers gemakkelijk te achterhalen’

Gijs Ettes
30 november 2015, 9:00
1 min leestijd
‘Activiteit Telegram-gebruikers gemakkelijk te achterhalen’

Telegram is een populair alternatief op WhatsApp, mede dankzij de focus op veiligheid en privacy. Toch is de chat-app niet zo privé  als de makers ons voorspiegelen, aangezien metadata van gesprekken inzichtelijk is te maken.

Lees verder na de advertentie.

Metadata Telegram-gesprekken zichtbaar te maken

Op deze Github-pagina wordt aangetoond hoe de metadata van Telegram-gesprekken met speciale software zichtbaar gemaakt kan worden. Dit is mogelijk  doordat de Android-app notificaties stuurt zodra deze actief wordt of juist inactief, bijvoorbeeld wanneer je overschakelt naar een andere app.

Wanneer gebruikers dit vrijwel gelijktijdig doen, valt daaruit te concluderen dat ze  een gesprek met elkaar voeren.  Een derde persoon kan zien dat contacten met elkaar praten als ze om de beurt de app starten (en actief worden) en weer sluiten. Onderstaande afbeelding is daar een goed voorbeeld van.

telegram-gesprekken metadata

Misschien nog wel problematischer is dat Telegram deze metadata automatisch verstuurt en dat dit niet kan worden uitgeschakeld. Alleen het telefoonnummer van een Telegram-gebruiker is nodig om diens activiteit te volgen. Een kwaadwillende kan daardoor in de gaten houden met wie een gebruiker contact heeft, al is het door end-to-end-encryptie niet mogelijk om de inhoud van chats te onderscheppen en lezen.

Toch  is het opvallend hoe gemakkelijk het is om inzicht te krijgen in de activiteit van Telegram-gebruikers.  Zeker omdat Telegram zich profileert als een chatdienst die als doel heeft je privacy te waarborgen en je gesprekken en persoonlijke data af te schermen van derden. Momenteel heeft Telegram circa 62 miljoen actieve gebruikers.

Het laatste nieuws over Telegram

Bron: Github
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu