De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Dit is hoe de Chrome-adblocker voor Android straks werkt

Thomas Haenen
1 augustus 2017, 10:18
2 min leestijd
Dit is hoe de Chrome-adblocker voor Android straks werkt

Google lijkt zijn plannen voor een ingebouwde Chrome-adblocker door te zetten. De eerste beelden van de nieuwe functie zijn opgedoken.

Lees verder na de advertentie.

Testversie Chrome-adblocker beschikbaar

Eerder dit jaar toonde Google zijn plannen voor een ingebouwde adblocker in Chrome. Hoewel het bedrijf toen aangaf dat de functie pas in 2018 beschikbaar zou zijn, is er nu al een eerste testversie beschikbaar. Daarvoor moet je wel aan de slag met de Canary-versie van de browser, de instabiele testversie waar nieuwe features als eerste opduiken.

Testversie Chrome-adblocker

De functie staat standaard uit, maar kan via de instellingen worden geactiveerd. Daarvoor ga je in de testversie van Chrome naar ‘Site-instellingen’, vervolgens ‘Advertenties’. Daar zet je ‘Blokkeer reclames van sites die vaak vervelende reclames tonen’ op aan.

Het is op het eerste een opmerkelijke zet van Google, dat nog altijd het overgrote deel van zijn inkomsten uit advertenties haalt. Het bedrijf lijkt hiermee echter gebruikers tegemoet te komen. Adblockers voor browsers worden steeds populairder, maar zijn ook ontzettend agressief in welke reclames ze allemaal blokkeren. Zelfs statische banners die nauwelijks storen, worden geblokkeerd. Dat levert niet alleen minder inkomsten op voor Google, maar ook voor beheerders van een site.

Google gaat voor ‘Better Ads’

Googles adblocker lijkt zich echter puur op de meest irritante advertenties te richten. Het bedrijf werkt aan richtlijnen voor sitebeheerders en adverteerders, de zogenaamde Better Ads-standaard. Daarmee zou Google onder andere automatisch afspelende video’s met geluid, beeldvullende of bewegende banners en pop-ups willen ontmoedigen en blokkeren.

Grote adverteerders krijgen eerst de kans om te controleren of hun advertenties voldoen aan die richtlijnen. Verloopt dat goed, en werkt de adblocker in Chrome naar behoren, dan wordt deze in de loop van 2018 standaard ingeschakeld. Een volledige adblocker voor Chrome voor Android zit er voorlopig echter niet in.

Zo blokkeer je reclames in je Android-browser

Op Android is het al langer mogelijk om advertenties te blokkeren, al moet je daarvoor wel andere browsers uit de Play Store downloaden. Zo zijn er browsers als Adblock Browser of Adguard. Ook Opera Mini heeft een ingebouwde functie om reclames te verbergen.

Wil je voorkomen dat adverteerders je surfgedrag kunnen monitoren, dan is Ghostery Privacy Browser een goede optie. Deze app blokkeert niet alleen advertenties, maar ook zogenaamde trackers. Daarmee wordt je privacy tijdens het surfen beter beschermd. Check ook ons overzicht met de beste Android-adblockers van dit moment.

Lees het laatste nieuws over Chrome

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu