De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Vanaf 2018 ook thuiskopieheffing op wearables, hoger tarief voor smartphones

Erwin Vogelaar
29 oktober 2017, 9:34
2 min leestijd
Vanaf 2018 ook thuiskopieheffing op wearables, hoger tarief voor smartphones

Thuiskopieheffing geldt vanaf 2018 ook voor wearables met de mogelijkheid om bestanden op de slaan. Ook gaat het tarief voor smartphones omhoog.

Lees verder na de advertentie.

Thuiskopieheffing wearables in 2018

In 2018 veranderen de tarieven voor thuiskopieheffing. Deze heffing is door de overheid ingesteld om auteurs en artiesten te compenseren voor kopieën van hun werk bij privégebruik. Bijvoorbeeld als je muziek op een smartphone of nu ook een smartwatch plaatst.

Hoewel het geen grote bedragen zijn, komt de heffting toch standaard bovenop de prijs die je dacht te betalen. Zo betaalde je afgelopen jaar 3,50 euro extra bij het aanschaffen van een smartphone door de thuiskopieheffing. Vanaf 2018 wordt dit bedrag verhoogd naar 4,70 euro.

thuiskopieheffing

Opvallend genoeg wordt het bedrag voor tablets verlaagd. Mogelijk omdat er minder tablets worden verkocht. Betaalde je het afgelopen jaar bij het kopen van een tablet 3,50 euro extra, is dat vanaf 2018 nog 2,60 euro.

De overheid voegt vanaf 2018 twee nieuwe categorieën toe. Wearables met opslagcapaciteit kosten hierdoor vanaf volgend jaar 1,20 euro meer. Dit komt doordat gebruikers bijvoorbeeld muziek op hun smartwatch of fitnesstracker plaatsen om te luisteren tijdens het sporten. Dit wordt ook gezien als een thuiskopie. De wearablesmarkt heeft een dusdanige omvang bereikt, dat er vanaf 2018 thuiskopievergoeding wordt gerekend. De andere categorie is usb-sticks met 0,60 euro thuiskopieheffing.

Veranderingen op de markt

Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) stelt tussen 2014 en 2017 duidelijk een daling in het aantal thuiskopieën gezien te hebben. Er is echter een uitzondering. Als 2014/2015 vergeleken wordt met 2016/2017, dan is er volgens de stichting een duidelijke stijging te zien bij thuiskopieën op smartphones.

De prijsverhoging voor smartphones is naast inflatie en ook te wijten aan cloudopslag. Omdat cloudopslag voornamelijk wordt gebruikt in combinatie met smartphones, pc’s en laptops, zit de vergoeding verwerkt in die apparaten.

SONT stelt tevens dat er tegenwoordig steeds vaker refurbished toestellen worden aangeboden als nieuwe producten. Daarom mag er opnieuw thuiskopieheffing over worden gevraagd.

Bron: Overheid.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu