‘Makers TikTok-app werken aan eigen Android-smartphone’

Thomas Haenen
28 mei 2019, 14:54
2 min leestijd
‘Makers TikTok-app werken aan eigen Android-smartphone’

TikTok, de populaire karaoke-app, krijgt mogelijk zijn eigen Android-smartphone. Ontwikkelaar ByteDance is in gesprek met mogelijke fabrikanten.

Lees verder na de advertentie.

‘TikTok smartphone in de maak’

Het bedrijf achter TikTok heeft vergevorderde plannen voor een eigen toestel, zo meldt de Financial Times. Volgens de zakenkrant is ByteDance, het Chinese team achter de muziek-app, in gesprek met fabrikant Smartisan. ByteDance zou patenten voor het bouwen van een eigen smartphone verworven hebben en heeft tevens enkele Smartisan-medewerkers in dienst genomen. Wanneer deze eventuele TikTok-smartphone officieel onthuld wordt, is nog onbekend.

Zhang Yiming, de ceo van ByteDance, gaf eerder al toe dat hij de ambitie heeft om een eigen smartphone uit te brengen. Het toestel wordt waarschijnlijk gebouwd rondom TikTok, maar is daarnaast voorzien van enkele andere apps van dezelfde ontwikkelaars. Zo heeft ByteDance ook een eigen muziekdienst in ontwikkeling, een alternatief voor Spotify. In China biedt ByteDance ook Jinri Toutiao aan, een nieuwsdienst.

Nieuw Google Play Store-design

TikTok is één van de populairste Android-apps van het moment. In TikTok kun je een video maken van jezelf, terwijl je meezingt met bekende nummers of eigen audioclips. Gebruikers van de app hoeven zich geen zorgen te maken dat deze straks exclusief op de nieuwe smartphone beschikbaar is. Volgens de Financial Times blijft die straks ook gewoon in de Play Store staan.

Facebook en Amazon gingen TikTok voor

Het zou niet de eerste smartphone zijn gebouwd rondom apps van een populaire ontwikkelaar. Een paar jaar geleden introduceerde HTC enkele toestellen die in samenwerking met Facebook waren ontwikkelaar. De HTC First liep zelfs op een aangepaste versie van Android met een centrale plek voor apps als Facebook, Messenger en Instagram. Ook Amazon introduceerde zijn eigen smartphone vol met zelf-ontwikkelde apps, de Fire Phone.

Beide toestellen verdwenen al snel weer van de markt door teleurstellende verkoopcijfers. Het is nog maar de vraag of het TikTok-toestel wel succesvol wordt. De Financial Times merkt op dat ByteDance niet alleen consumenten, maar ook de Amerikaanse overheid moet overtuigen. De recente blokkade van Huawei suggereert dat de Amerikaanse regering wellicht niet open staat voor nieuwe Chinese merken.

Meer weten over TikTok? Op onze zustersite iPhoned vind je een uitgebreide TikTok uitleg. Of ontdek meer toffe apps, in onze lijst met de 50 beste Android-games van dit moment.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu