De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Toch hoop voor ICS en Jelly Bean op Optimus 2X Speed: LG brengt Android 4.0-bron uit

Redactie
28 oktober 2012, 13:10
2 min leestijd
Toch hoop voor ICS en Jelly Bean op Optimus 2X Speed: LG brengt Android 4.0-bron uit
LG Optimus 2X ICS

Er is toch hoop voor de Optimus 2X Speed, want LG heeft noodgedwongen de Ice Cream Sandwich-broncode voor de Koreaanse Optimus 2X Speed met versienummer SU660 uitgebracht. Dit zijn ze verplicht vanwege General Public License (GPL) waar Android en alle variaties van het mobiele besturingssysteem aan vastzitten. Hoewel het de broncode voor de Koreaanse Optimus 2X Speed betreft, kan de code met enkele aanpassingen ook voor het Europese model met versienummer P990 beschikbaar worden gemaakt.

Ontwikkelaars van het technologieforum XDA Developers zijn al met de nieuwe code aan de slag gegaan, waarmee zowel een aangepaste stock software (de software die standaard op de Optimus 2X Speed staat) als alternatieve software (CyanogenMod en andere custom roms) in elkaar gezet kunnen worden. Dit tot grote vreugde bij de huidige Optimus 2X Speed-bezitters, die via een kleine omweg toch Ice Cream Sandwich en zelfs Jelly Bean op hun anderhalf jaar oude smartphone kunnen draaien.

Lees verder na de advertentie.

De LG Optimus 2X Speed was een toptoestel toen het anderhalf jaar geleden op de markt kwam. De smartphone had als eerste een dualcore-processor en bracht – voor die periode – uitstekende hardware-prestaties. Dit hield echter al snel op nadat Android 4.0 Ice Cream Sandwich beschikbaar kwam en LG weigerde om de smartphone up te daten. Daar zijn veel ontwikkelaars het niet mee eens, die op XDA hun eigen software-versies hebben gepubliceerd. Dit waren veelal erg instabiele versies met veel bugs. Door de broncode komt hier verandering in en kunnen zeer goede nieuwe softwareversies worden ontwikkeld. De stock software (met LG-aanpassingen en -skins) is echter nog niet stabiel genoeg om te installeren, omdat het meer moeite kost om de originele code voor het Koreaanse model te behouden. Bij aangepaste Android-versies worden deze regels code gewoon vervangen of herschreven.

CyanogenMod, één van de meest bekende alternatieve softwareontikkelaars, heeft zelfs al een Android 4.1 Jelly Bean-versie (CyanogenMod 10) voor de Optimus 2X Speed werkend gekregen. Deze is echter nog in een experimentele fase en niet als download beschikbaar. Andere ontwikkelaars hebben op basis van het werk van CyanogenMod al wel hun eigen CM10-versie uitgebracht: onder andere Paranoid Android en KashaMalaga, waarbij laatstgenoemde eigenlijk een kloon van CyanogenMod 10 is die elke dag de software updatet nadat CyanogenMod aanpassingen heeft doorgevoerd. Deze software installeer je via ClockworkMod Recovery, waarvoor je eerst je toestel moet rooten. Een simpele how-to is hier te vinden.

LG heeft helaas gemeld dat het zelf niet de update naar Ice Cream Sandwich voor de Optimus 2X Speed zal verspreiden. Het uitbrengen van de broncode heeft hier geen invloed op. LG staat ook niet bekend om het structureel uitbrengen van updates én het blijven ondersteunen van hun Android-toestellen. Mogelijk komt daar met de release van de door LG gefabriceerde Nexus 4 verandering in.

Bedankt voor de tip, Ronald!

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's