`Een derde Android-gebruikers stelt geen toegangscode in‘

Gijs Ettes
21 januari 2016, 9:39
2 min leestijd
`Een derde Android-gebruikers stelt geen toegangscode in‘

Een derde van alle Android-gebruikers heeft zijn toestel niet beveiligd met een toegangscode. Encryptie zou maar bij een op de tien toestellen zijn ingeschakeld, zo blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Duo Security.

Lees verder na de advertentie.

Toegangscode in Android

Het lijkt dat Android-gebruikers minder geneigd zijn om hun toestel te beveiligen dan iOS-gebruikers, waar slechts 5  procent van de toestellen niet over een toegangscode beschikt. Dit hangt er wellicht ook mee samen dat iPhones vanaf de 5S beschikken over een vingerafdrukscanner, die het ver- en ontgrendelen gemakkelijker maakt. Bij Android beschikken  lang niet alle toestellen over een dergelijke scanner.

toegangscode in android

Waar bij iOS-apparaten  encryptie sinds iOS 8 standaard is ingeschakeld, is dat bij Android een ander verhaal. Volledige dataversleuteling is  sinds Android 5.0 Lollipop mogelijk, maar pas vanaf Android 6.0 Marshmallow worden fabrikanten daadwerkelijk verplicht om de versleuteling in te schakelen. Voorwaarde is wel dat een apparaat over een lockscreen beschikt – smartwatches met Android Wear zijn dus uitgesloten – en over de benodigde hardwareversnelling voor encryptie en decriptie.

Het is dus goed mogelijk dat niet alle midrange- en budgettoestellen met de laatste Android-versie je data niet standaard versleutelen. Bovendien hoeven toestellen die pas later naar  Android 6.0 zijn geüpdatet niet verplicht encryptie in te schakelen. Of er snel verandering komt in de cijfers van Duo Security valt dus te bezien.

Zo stel je encryptie op Android in

Android-gebruikers lopen meer risico

Uit het onderzoek blijkt verder dat 1 op de 20 Android-toestellen is  geroot, tegenover 1 op de 250 iPhones. Ook het updatebeleid van Android wordt aan de kaak gesteld; momenteel draait een derde van alle Android-toestellen op een oudere firmwareversie (4.0 of lager) die kwetsbaar is voor bijvoorbeeld het Stagefright-lek.

Bij iOS ontvangen toestellen doorgaans vier jaar software-ondersteuning, zodat kritieke lekken ook na langere tijd nog worden gedicht. Duo Security raadt Android-gebruikers aan om voor een Nexus-toestel te kiezen om snelle en frequente updates te krijgen. Meer resultaten van het onderzoek lees je hier.

Android beveiliging: tips, apps en alles wat je moet weten

Bron: Duo Security
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu