Opinie: Hoe moet het nu verder met HTC?

Michel van 't Klaphek
16 augustus 2019, 19:22
5 min leestijd
Opinie: Hoe moet het nu verder met HTC?

HTC raakt steeds verder in de financiële problemen. Het bedrijf heeft inmiddels vijf kwartalen op rij heftige verliezen geleden en het lijkt er niet op dat hier voorlopig een einde aan komt. Hoe ziet de toekomst van HTC eruit?

Lees verder na de advertentie.

De toekomst van HTC

Mijn eerste ‘echte’ smartphone was een HTC Hero. De iconische telefoon met trackball onder het scherm kwam in 2009 uit. Apps, internet op een telefoon en mooie spelletjes: ik vond het magisch. Nu, zo’n tien jaar later, kom ik het kleine toestel (dat ik destijds gigantisch vond) nog weleens tegen tijdens het opruimen.

toekomst van htc

De magie en nostalgie van dit toestel blijven, maar met HTC als bedrijf gaat het een stuk minder goed. Afgelopen week presenteerde het bedrijf zijn cijfers over het tweede kwartaal van 2019, en die zijn niet best. Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal maakt HTC verlies. In de periode april tot en met juni verloor men ruim 60 miljoen euro.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar heeft de omzet dan ook een duik genomen. Waar in het tweede kwartaal van 2018 nog een omzet van 192 miljoen euro werd behaald, is dat in 2019 slechts een schamele 80 miljoen euro. Daar waar HTC in 2011 de derde smartphonefabrikant ter wereld was, speelt het bedrijf nu een bescheiden rol in de marge.

Waarom blijft HTC smartphones uitbrengen?

Niet alleen qua financiën gaat het slecht, ook op het gebied van de smartphones zelf is het al jarenlang niet om over naar huis te schrijven. Daar waar het bedrijf ooit grote successen behaalde met steengoede telefoons als de Wildfire-serie en een nieuwe standaard neerzette met de HTC One (M7), kwam de in 2018 uitgekomen HTC U12 Plus in onze review niet verder dan een 6 als rapportcijfer.

htc u12 plus-update knoppen

De vraag die hierbij opkomt is dan ook: waarom doet HTC dit zichzelf aan? Het bedrijf verdient uiteraard ook geld met andere producten, maar smartphones vormen (of vormden) een belangrijke bron van inkomsten voor het bedrijf. Het lijkt er niet op dat het Taiwanese bedrijf de situatie ineens 180 graden kan keren, dus waarom blijft men doorgaan met smartphones uitbrengen?

De opkomst van 5G

Alhoewel ik niet in de gedachten van het management van HTC kan kijken, ben ik wel met twee mogelijke verklaringen op de proppen gekomen waarom HTC de handdoek nog niet in de ring heeft gegooid. De eerste verklaring is dat de Taiwanezen de huidige grote verliezen voor lief nemen, om hier later de vruchten van te plukken.

Het bedrijf zet namelijk vol in op 5G en bracht onlangs de HTC 5G Hub uit, een veelzijdige vervanger voor je wifi-router. Dankzij de Hub, die een centrale plek in het huishouden inneemt, kun je bijvoorbeeld 4K-video’s en games naar je tv streamen. Bovendien kun je het kastje makkelijk meenemen, waardoor je overal 5G-internetsnelheid tot je beschikking hebt en niet per se een smartphone met deze snelheid nodig hebt.

HTC 5G Hub Toekomst van HTC

In Nederland merken we voorlopig nog weinig van 5G. Het netwerk is hier nog niet actief, maar het lijkt erop dat de opvolger van 4G de nodige veranderingen teweeg gaat brengen. Eén van die gevolgen is de verwachting dat steeds meer apparaten met het internet verbonden gaan worden. De HTC 5G Hub, of een opvolger, zou hier als geen ander op kunnen inspelen.

Lees ook: 5G in Nederland: de 5 belangrijkste vragen beantwoord

Nokia-route

Een andere mogelijkheid is dat HTC afkijkt bij een ander smartphonemerk dat de afgelopen tijd weer helemaal is opgeleefd: Nokia. Het van oorsprong Finse bedrijf raakte onder leiding van Microsoft steeds verder achterop, maar sinds de deal met HMD Global in 2016 kun je met recht spreken van een comeback.

Alhoewel smartphonefabrikanten graag willen innoveren, ging Nokia juist terug naar de basis. Men begon in 2017 met het uitbrengen van ‘saaie’ telefoons, en dat is positief bedoeld. HMD bracht degelijke, goed werkende telefoons met een kale Android-versie uit, die bovendien regelmatig updates ontvangen: zelfs de goedkoopste modellen van rond de 100 euro.

nokia 8.1 winnaar

In een paar jaar tijd heeft Nokia zich zo van ten dode opgeschreven, opgewerkt naar wederom een speler van formaat. Ik hoop dat HTC aantekeningen heeft gemaakt, want het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel innovatieve smartphones uitgebracht. Een voorbeeld is de HTC U11 uit 2017 met aanraakgevoelige zijkant. Destijds heel vernieuwend, maar weinigen zaten erop te wachten.

Het succes van Nokia bewijst dat veel consumenten juist geïnteresseerd zijn in degelijke, normale telefoons, zonder teveel poespas. Toegegeven: de smartphones zijn niet heel spannend, maar ze verkopen wel goed.

HTC heeft inmiddels de Wildfire-reeks nieuw leven ingeblazen, maar de nieuwe telefoon – de Wildfire X – wordt niet door het bedrijf zelf gemaakt. De Indiase fabrikant InOne Smart Technology betaalt licentiegeld aan HTC om de Wildfire-naam te mogen gebruiken.

Innoverend DNA

Toch kun je het HTC niet kwalijk nemen dat ze graag willen vernieuwen. Niet alleen is dit belangrijk voor de ontwikkeling van smartphones in het algemeen, het heeft ze in het verleden ook een hoop succes opgeleverd. In 2009 was het bijvoorbeeld allesbehalve zeker dat de smartphonemarkt zo groot zou worden als het nu is, maar HTC had een visie en hield eraan vast.

HTC Exodus 1 officieel

Het lijkt er daarom op dat innovatie in het DNA van HTC zit. Eind 2018 bracht men zodoende nog de Exodus 1 uit, een blockchain-telefoon. Dit toestel werd enthousiast ontvangen in de crypto-gemeenschap vanwege de vele vernieuwende privacyfuncties. Maar laten we eerlijk zijn: hoeveel mensen hebben het unieke toestel daadwerkelijk gekocht? Niet zoveel, schat ik.

Ik kan niet in de toekomst kijken en zeggen of blockchain-technologie de hype gaat inlossen, en HTC het dit keer weer bij het juiste eind heeft. Of 5G de verwachtingen gaat waar maken, is ook nog onzeker. Wel weet ik dat innoveren risico’s met zich meebrengt en vaak veel geld kost. Dat geld heeft HTC nu niet. Het is daarom volgens mij verstandiger om het voorlopig op veilig te spelen en de ‘Nokia-route’ te kiezen, ook al druist dit misschien tegen het DNA van de Taiwanezen in.

Lees meer over HTC

Bron: HTC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's