‘Toekomstige Android-camera bewerkt foto’s al voordat je ze neemt’

Erwin Vogelaar
3 augustus 2017, 12:42
2 min leestijd
‘Toekomstige Android-camera bewerkt foto’s al voordat je ze neemt’

De toekomstige Android-camera van Google maakt het maken van mooie foto’s een stuk makkelijker. Fotobewerking gebeurt namelijk al voordat je de foto neemt.

Lees verder na de advertentie.

Toekomstige Android-camera in Pixel-smartphones

De volgende stap in smartphonefotografie is dat foto’s al worden bewerkt voordat je ze neemt. Google is druk bezig met deze technologie en werkt daarvoor samen met wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technologie (MIT). Sterker nog: de technologie is al zover dat het vrij vlot in een toekomstige Pixel-smartphone kan worden verwerkt.

Eerder schreven we al over de ontwikkeling dat Google via machine learning prachtige foto’s maakt van Street View-kiekjes. Met het idee dat dit ons in de toekomst kan helpen mooiere foto’s te maken. We zijn slechts een maand later en de volgende stap is al gezet.

toekomstige android-camera

De database voor deze technologie is gevoed met maar liefst vijfduizend afbeeldingen, gemaakt door Adobe en MIT, die bewerkt zijn door vijf verschillende fotografen. Door deze data weet Googles kunstmatige intelligentie hoe beeld het beste kan worden bewerkt.

Indrukwekkende technologie

Dit betekent dat waar je jouw camera ook naar toe wijst, het algoritme per beeld berekent wat de beste aanpassingen zijn. Denk aan het versterken van het contrast of het omhoog schroeven van de helderheid of saturatie van de kleuren. Er bestaan natuurlijk al apps die enkele standaard bewerkingen doen bij het maken van foto’s of een vast filter toevoegen, maar geen app kan op deze manier per beeld berekenen wat er nodig is.

Voornamelijk indrukwekkend aan de technologie is dat de algoritmes zo efficient zijn, dat ze werken zonder enige vertraging. Ook weet de technologie nauwelijks de accu van de smartphone extra te belasten. Het is zelfs mogelijk dat de algoritmes leren van jouw wensen en zo steeds meer jouw eigen stijl op je foto’s toepassen. Zo zit er in de toekomst geen tijd meer tussen het maken en het uploaden van een foto.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: MIT
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu