De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Deze Chrome-extensie houdt grimmige reacties buiten de deur

Rens Blom
13 maart 2019, 15:32
2 min leestijd
Deze Chrome-extensie houdt grimmige reacties buiten de deur

In de reacties onder video’s, artikelen en andere media worden goede discussies gevoerd. Helaas staan er ook veel comments die je liever niet ziet, bijvoorbeeld vanwege het taalgebruik. Met de gratis Chrome-extensie Tune kan je nu online reacties filteren.

Lees verder na de advertentie.

Online reacties filteren met Tune

Tune is een project van Jigsaw, dat – net als Google – onderdeel is van Alphabet. Het team van Jigsaw gebruikt geavanceerde technologie om het internet veiliger en aangenamer te maken. Het nieuwe Tune doet dat door ‘giftige’ reacties op sociale media en nieuwswebsites te filteren.

De extensie, die je gratis kan downloaden voor de Chrome-browser, maakt gebruik van machine learning om (scheld)woorden en zo reacties te begrijpen. Op die manier kan de achterliggende techniek het onderscheid maken tussen een nuttige opmerking en racistische comment.

tune online reacties filteren

Als je de extensie geïnstalleerd hebt, geef je aan in hoeverre Tune reacties moet filteren. Wil je alleen de meest grimmige opmerkingen buiten de deur houden, of zet je Tune op het maximale filterniveau? Je kunt ook specifiek instellen welke onderwerpen de extensie (niet) moet blokkeren.

Denk hierbij onder meer aan seksueel getinte reacties en bedreigingen. Standaard filtert Tune alle giftige inhoud. Je kunt Tune ook (tijdelijk) uitschakelen. Houd er rekening mee dat de algoritmen van Tune alleen de Engelse taal begrijpen. Tune filtert daarom geen Nederlandstalige reacties.

Sociale media en Disqus

De Tune-extensie werkt op dit moment met een beperkt aantal websites. Reacties op YouTube, Twitter, Facebook en Reddit worden indien gewenst gefilterd. Tune kan ook overweg met Disqus, een populair reactiesysteem voor (nieuws)websites en blogs. Andere reactiesystemen worden nog niet ondersteund, dus Tune werkt lang niet op alle sites.

Ontwikkelaar Jigsaw geeft aan dat de extensie zich nog in de experimentele fase bevindt. Tune verbergt daarom soms ‘normale’ reacties en verbergt niet alle comments die je niet wil zien. Als je zoiets meemaakt, kan je feedback geven om de tool te verbeteren. Volgens Jigsaw worden gefilterde reacties op geen enkele wijze gekoppeld aan de gebruiker.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Perspective
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu