De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Tussenstand: de staat van Google Play in 2018

Erwin Vogelaar
10 januari 2018, 19:26
4 min leestijd
Tussenstand: de staat van Google Play in 2018

Android is niets zonder Google Play, maar hoe staat het eigenlijk met deze digitale winkel in 2018? We kijken naar de problemen, verbeteringen en trends voor het nieuwe jaar.

Lees verder na de advertentie.

Als je aan Android denkt, dan denk je ook aan Google Play. In deze digitale winkel downloaden we onze apps, halen we updates op en zijn ook films, muziekalbums, boeken en meer te vinden. De afgelopen periode is de winkel qua design nauwelijks veranderd. Het lijkt daarom alsof er niet veel gebeurt. Dat is echter niet waar. De Play Store is constant in ontwikkeling en voornamelijk achter de schermen wordt er veel verbeterd.

De veranderingen vinden vooral plaats rond apps. Google doet zijn best om de beste applicaties meer in het zicht te plaatsen en malware geen kans te bieden. Dat is een strijd die maar niet ophoudt.

Ook in 2018 nog veel malware

Hoewel Google zijn best doet om een hoop vormen van malware in de Play Store te verbannen, is dat dweilen met de kraan open. Dagelijks worden er honderden tot duizenden nieuwe apps in de Play Store toegelaten en kwaadwillenden verzinnen elke keer nieuwe manieren om Googles beveiligingen te ontwijken en jouw smartphone te besmetten.

Het is daarom ook in 2018 verstandig om goed op te letten. Zeker omdat veel kwaadaardige apps zich vermommen als populaire apps zoals WhatsApp en Facebook. We leggen je uit hoe je in de Play Store nep-apps herkent.

google play 2018

Veel verbeteringen

In 2017 heeft Google veel stappen gezet om de winkel veiliger te maken. Zo introduceerde het bedrijf Play Protect, een soort bundeling van allerlei beveiligingsdiensten van Google die jouw toestel veilig moeten houden. Play Protect scant je toestel regelmatig op mogelijke malafide code, zodat geen app misbruik maakt van zijn positie op je smartphone. Ook worden app-updates gescand voordat je ze installeert. Tevens zorgt Google ervoor dat slechte apps steeds verder wegzakken en alleen veilige apps bovenaan staan in de ranglijsten en zoekresultaten.

Maar dit is niet de enige manier waarop de winkel is verbeterd. Zo kreeg de Play Store het afgelopen jaar een nieuw Mijn Apps-overzicht met filteropties. Dat maakt de winkelervaring een heel stuk prettiger. Ook is de Play Store sinds 2017 beschikbaar voor Android Wear en voor steeds meer Chromebooks via Chrome OS. De digitale winkel is dus klaar voor 2018.

Komende augustus wordt er nog een belangrijke verbetering doorgevoerd. Elke nieuwe app en oude app die een update krijgt moet voldoen aan een minimum API-level. Dit betekent dat apps geen verouderde code meer mogen gebruiken, en dat is goed nieuws voor de veiligheid.

Meer apps van fabrikanten

Een opvallende ontwikkeling is dat steeds meer fabrikanten hun apps in Google Play zetten. Google begon zelf door steeds meer van zijn standaard-apps los in de winkel te plaatsen en ook bedrijven als Samsung en OnePlus maken hun apps nu op die plek beschikbaar. Dat is goed nieuws.

Door apps in de Play Store te plaatsen, zijn ze makkelijker te updaten en heb jij sneller nieuwe functies. Voorheen konden deze standaard apps enkel geüpdatet worden via een update van het besturingssysteem zelf. Bij Google via een Android-update en bij OnePlus met een nieuwe versie van OxygenOS.

Als we de lijn van ontwikkelingen doortrekken naar 2018, dan zal Google Play dit jaar nog veiliger worden, met minder kansen voor malware in de winkel. Ook wordt de winkel diverser. Zo heeft Google al laten weten dat er in de gamesectie van de Play Store meer ruimte voor vrouwen wordt gecreëerd. Dat is direct terug te zien in de icoontjes van games, maar daarnaast krijgen vrouwelijke gamemakers meer kansen.

Google Play "CHANGE THE GAME" - Full Length

Voornamelijk belangrijk is het enorme aanbod van Google Play dat elk jaar groeit. Er is een ongekende hoeveelheid goede apps, games, films, muziek en boeken te downloaden. Games worden steeds groter en mooier, en app-makers weten jaarlijks te innoveren zodat we weer op een hele andere manier hun apps gaan gebruiken. Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen rond Google Play in 2018 en deze nieuwe apps en games? Dan ben je bij Android Planet aan het juiste adres. Het nieuws is ook te volgen in onze Android Planet-app of door je te abonneren op de nieuwsbrief.

Het laatste nieuws over Google Play

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu