Veel smartphones hebben twee camera’s aan de achterkant en waarschijnlijk is de volgende stap zelfs een derde camera. Maar wat heb je daaraan?
Lees verder na de advertentie.
Dit heb je aan twee camera’s op je smartphone
Losse camera’s worden gemaakt met een enkele lens en sensor, maar op smartphones zijn er steeds vaker meerdere lenzen geplaatst. Naast de selfiecamera hebben de meeste moderne vlaggenschappen namelijk twee camera’s aan de achterkant. De kans is zelfs groot dat er in de nabije toekomst toestellen worden gemaakt met drie camera’s. Is dat allemaal niet een beetje overdreven? In dit artikel leggen we uit wat je aan meerdere camera’s op een smartphone hebt.
Verschil tussen losse camera’s en smartphones
Er is een belangrijk verschil tussen losse camera’s en camera’s op een smartphone: smartphonecamera’s zijn veel kleiner. Fabrikanten maken alles zo klein en dun mogelijk, waardoor er voornamelijk onder de motorkap, maar ook aan de buitenkant, gewoonweg niet zoveel ruimte is om een camera te plaatsen. Je wil natuurlijk niet een dik toestel met een bobbel door de lens in je broekzak stoppen.
Gelukkig zijn smartphonemakers, in samenwerking met camera-experts, extreem handig geworden in het zo goed mogelijk gebruik maken van deze ruimte. Daardoor maken we steeds mooiere foto’s met onze smartphones. Wel is er een maximum met wat je met een enkele camera kunt doen.
Telefotolens
Door twee camera’s te plaatsen, kan de kwaliteit van de foto’s niet alleen worden verhoogd, maar kunnen ook nieuwe functies worden toegevoegd. Niet alle toestellen met twee camera’s zijn echter hetzelfde. Zo maken onder andere Samsung en OnePlus gebruik van een telefotolens (Galaxy Note 8, OnePlus 5).
De combinatie van een normale camera en telefotolens geeft het toestel optische zoom, waardoor je kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Deze toestellen gebruiken bij slecht licht vaak wel alleen de normale camera, omdat de telefotolens in die omstandigheden niet kan helpen.
Monochroomsensor
Andere fabrikanten, zoals Huawei en Motorola, kiezen daarom vaak voor een monochroomsensor als tweede camera (Huawei P9, Motorola Moto G5S). Zo’n sensor kan beelden alleen in zwart/wit vastleggen, maar heeft een groot voordeel. Een monochroomsensor kan namelijk ongeveer drie keer zoveel licht vastleggen als een kleurensensor.
Dus terwijl je niets hebt aan een telefotolens in slechte lichtomstandigheden, zorgt een combinatie van een normale camera en monochroomsensor er juist voor dat je veel betere foto’s maakt met weinig licht. Denk aan minder ruis op de foto en meer details.
Wijdhoeklens zonder bokeh
LG en Asus kiezen wel eens voor een wijdhoeklens als tweede camera (LG V30, Asus Zenfone 4). Het nut hiervan is simpel: de camera ziet meer. Hierdoor kun je met dergelijke toestellen makkelijker een heel landschap fotograferen, zonder dat je daar een panoramamodus voor nodig hebt. Ook het maken van groepsfoto’s of andere momenten waarin je veel dingen op één foto wil proppen, is makkelijker.
Het nadeel van een wijdhoeklens, is dat het niet mogelijk is om het bokeh-effect te gebruiken. Wordt er namelijk een telefotolens of monochroomsensor gebruikt, dan kan een smartphone onderscheid maken tussen wat er op de voorgrond en op de achtergrond staat. Dit perspectief wordt gebruikt om hetgeen waar je een foto van wil maken, scherper in beeld te zetten en de achtergrond te vervagen.
En drie camera’s dan?
Het leek er even op dat de nieuwe Huawei P20 maar liefst drie camera’s zou krijgen. Nu lijkt dit alleen bij de duurdere P20 het geval te zijn. Toch is het best waarschijnlijk dat er in de nabije toekomst vaker ruimte wordt gereserveerd om een derde camera aan de achterkant te plaatsen. In de jacht naar betere foto’s kan een derde camera helpen, zowel in het verbeteren van de kwaliteit als het toevoegen van functies.
Beter diepte kunnen zien is ook van belang voor augmented reality. Hoewel je geen toestel met meerdere camera’s nodig hebt om augmented reality te gebruiken, wordt de kwaliteit hiervan alleen meer beter met meer camera’s. Het is niet voor niets dat Project Tango, de voorganger van Googles augmentedrealityplatform ARCore, toestellen met drie camera’s nodig had.
Meer over Android en fotografie
Deze maand staat Android Planet in het teken van fotografie op je smartphone. We geven je tips, leggen verschillende technische onderdelen uit en meer. Houd ons dus goed in de gaten via de website, onze eigen Android-app of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.