Google-patch beschermt onvoldoende tegen ernstig Stagefright-lek

Redactie
14 augustus 2015, 9:54
1 min leestijd
Google-patch beschermt onvoldoende tegen ernstig Stagefright-lek

Google heeft recentelijk een patch uitgebracht voor het ernstige Stagefright-lek, maar die blijkt niet voldoende te beschermen. Google zegt inmiddels aan een nieuwe patch te werken.

Lees verder na de advertentie.

Het videolek Stagefright stelt hackers in staat om toegang te krijgen tot het systeem door gebruik te maken van een kwetsbaarheid  in een videoframework van Android, dat door allerlei apps en diensten kan worden gebruikt. Tijdens het inlezen van de metadata van een video door het framework is het mogelijk voor een kwaadwillende om malafide code uit te voeren. Een kwaadwillende kan iemand waarvan hij het telefoonnummer weet een bericht sturen met een video waarin de malafide code is verstopt, waarna bijvoorbeeld malware wordt geïnstalleerd.

Tweede patch voor Stagefright

Volgens beveiligingsbedrijf Exodus beschermt de patch die door Google en andere fabrikanten wordt uitgerold onvoldoende tegen Stagefright. De beveiliging die de patch installeert kan toch worden omzeild, waarna opnieuw misbruik kan worden gemaakt van het lek. Tegenover The Verge meldt Google dat het werkt aan een tweede patch voor Stagefright. Deze is vanaf september  beschikbaar voor zowel Nexus-toestellen als fabrikanten, die de patch weer naar smartphones en tablets uit kunnen rollen.

stagefright-detector

Het is onduidelijk hoe de meeste fabrikanten gaan reageren: wachten ze tot de tweede patch met het uitrollen van een update, of rollen ze beide patches uit? De verwachting is dat de meeste fabrikanten wachten totdat de goede patch beschikbaar is, maar dat kan dus nog enkele weken tot soms wel maanden duren.

→  Lees alles over de Android veiligheid en de gevonden lekken

Bronnen: The Verge, Exodus
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu