‘Twitter bewaart verwijderde privéberichten jarenlang’
Erwin Vogelaar

Het lijkt erop dat Twitter privéberichten van gebruikers jarenlang bewaart, ook al zijn ze verwijderd of horen ze bij gedeactiveerde accounts.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Twitter bewaart privéberichten jarenlang

Iets online verwijderen betekent niet altijd dat het daadwerkelijk verdwijnt. Dat blijkt nu weer uit een ontdekking dat Twitter jarenlang je verwijderde privéberichten bewaart. Daar kwam beveiligingsonderzoeker Karan Saini achter. Tegenover website TechCrunch vertelt Saini dat hij jaren oude berichten vond in een archief van zijn data. Onder andere van accounts die niet meer op Twitter te vinden zijn.

Volgens Twitter kan iedereen hun accounts laten verwijderen op het platform. Het kan vervolgens dertig dagen duren totdat de accounts daadwerkelijk verdwijnen, inclusief alle data. Nu blijkt dat Twitter deze data dus mogelijk veel langer vasthoudt.

twitter bewaart privéberichten

Saini stelt tegenover TechCrunch dat het gaat om een ‘functionele bug’, maar het is ook een privacyprobleem. Zeker voor activisten en journalisten, waarbij bijvoorbeeld overheden hun data kunnen opvragen.

Deze ontdekking zou een probleem voor Twitter kunnen zijn, omdat het mogelijk recht tegen de nieuwe Europese privacywetgeving in gaat. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kunnen gebruikers bedrijven eisen om hun data te verwijderen. Gaat Twitter inderdaad tegen deze regels in, dan kunnen de boetes oplopen tot vier procent van de jaaromzet van het bedrijf.

Twitter stelt tegenover TechCrunch verder onderzoek te doen, om te achterhalen wat de omvang van het probleem is.

Verwijderen is niet altijd verwijderen

Dit nieuws is weer een les in het feit dat iets online verwijderen niet altijd echt verwijderen betekent. Dat is iets om in het achterhoofd te houden bij het plaatsen van berichten, foto’s en meer. Er zit namelijk een groot verschil in het drukken op een verwijderknop en een concrete aanvraag doen voor het verwijderen van je data.

Check ook wat de AVG betekent voor jouw Google-account.

Lees het laatste nieuws over Twitter

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.