De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Twitter gaat de fout in: zo verander je je wachtwoord

Thomas Haenen
4 mei 2018, 9:22
1 min leestijd
Twitter gaat de fout in: zo verander je je wachtwoord

Twitter heeft door een fout meer dan driehonderd miljoen wachtwoorden onversleuteld opgeslagen. Hoewel er waarschijnlijk geen misbruik is gemaakt, raadt het bedrijf al zijn gebruikers aan hun wachtwoord aan te passen.

Lees verder na de advertentie.

Twitter wachtwoord aanpassen: zo werkt het

De wachtwoorden van alle 336 miljoen gebruikers werden zonder versleuteling bewaard in een intern logbestand bij Twitter, zo heeft het bedrijf toegegeven in een blogpost. Volgens Twitter was het logbestand alleen zichtbaar voor medewerkers, en is er voor zover bekend (nog) geen misbruik gemaakt van de gegevens.

Doorgaans worden wachtwoorden versleuteld opgeslagen door online diensten, als zogenaamde ‘hash’. Jouw wachtwoord wordt dan omgezet in een lange reeks cijfers en letters, die niet te ontsleutelen valt voor medewerkers van het bedrijf of kwaadwillenden die je wachtwoord proberen te onderscheppen. In het logbestand van Twitter werden de wachtwoorden echter niet als hash, maar als gewone tekst opgeslagen.

Het bedrijf raadt daarom al zijn gebruikers aan om hun Twitter-wachtwoord aan te passen. Dat kan gelukkig vrij makkelijk, via de Twitter-app op je smartphone.

  1. Open de Twitter-app, en open het zijmenu door linksboven op je profielfoto te drukken;
  2. Selecteer ‘Instellingen en privacy’;
  3. Kies ‘Account’;
  4. Selecteer ‘Wachtwoord’;
  5. Vul vervolgens je oude wachtwoord en twee keer een nieuw wachtwoord in om het aan te passen.

Extra veilig: gebruik een wachtwoordmanager

Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites, dan wordt aangeraden het wachtwoord op die sites voor de zekerheid ook aan te passen. Met bijvoorbeeld een wachtwoordbeheerder genereer je gemakkelijk sterke, willekeurige wachtwoorden voor alle sites, die vervolgens beveiligd worden opgeslagen in je persoonlijke, virtuele kluis.

Lees ook: de 5 beste wachtwoordmanagers voor Android-smartphones

Het laatste nieuws over Twitter

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu