Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Uitleg: Wat is een diafragma en waar moet je op letten?

Erwin Vogelaar
30 januari 2019, 15:10
3 min leestijd
Uitleg: Wat is een diafragma en waar moet je op letten?

In dit artikel leggen we uit waarom het diafragma één van de belangrijkste onderdelen van je smartphonecamera is, en hoe je dit onderdeel in de specs van een smartphone herkent.

Lees verder na de advertentie.

Dit doet het diafragma in je smartphone

De camera’s in je smartphone zijn onwijs klein, en dat heeft gevolgen voor hoeveel er mee mogelijk is. Het grootste verschil vergeleken met een normale camera, is dat door het formaat er relatief weinig licht binnenkomt. De hoeveelheid licht verschilt per smartphone. Dat komt door een wijder of smaller diafragma.

In de specs van de meeste toestellen kun je zien hoe wijd dit diafragma is. We bespreken in dit artikel niet alleen wat dit camera-onderdeel inhoudt, maar ook hoe je de waarde herkent in de specs en vergelijkt met andere toestellen.

diafragma

Wat is het diafragma?

Het diafragma in de camera is verantwoordelijk voor de hoeveelheid licht die binnenkomt en op de sensor valt. Hoe wijder deze doorgang is, hoe meer licht er binnenkomt. Dat betekent dat toestellen met een wijd diafragma in slechte lichtomstandigheden betere foto’s maken zonder gebruik van een flits. Ook hoeft de sluiter minder lang open te staan, waardoor de kans op wazige foto’s door beweging wordt verkleind.

Het diafragma is ook belangrijk voor de scherptediepte, het gedeelte van de foto dat scherp wordt afgebeeld. Hoe breder het diafragma, des te beter de camera is in het onderscheiden van het object dat je wil fotograferen en de achtergrond. Hierdoor krijg je een beter bokeh-effect. Wil je echter dat alles op de foto scherp is, dan is een smallere opening juist beter. Daarom hebben normale camera’s doorgaans een verstelbaar diafragma. Dat was vooralsnog niet mogelijk op smartphones, maar daar komt nu verandering in.

Zo herken je het diafragma in de specs

Je herkent het diafragma in de specs van een toestel aan ‘f/x’, waarbij ‘x’ een cijfer is. Zo heeft de Samsung Galaxy S9 bijvoorbeeld een diafragma van f/1.5, terwijl de Samsung Galaxy S8 een diafragma heeft van f/1.7. Het lijkt dus alsof dit camera-onderdeel in de volgende generatie Samsung-toestellen achteruit is gegaan, maar dat is absoluut niet het geval. Hoe kleiner dit getal, hoe wijder het diafragma is. Kleiner is dus beter.

diafragma

Variabel diafragma

Een variabel diafragma is standaard voor normale camera’s, maar een nieuwe ontwikkeling voor smartphones. Plots heb je geen enkele waarde meer in de specs staan, maar meerdere. De eerste smartphone met deze technologie is de Samsung Galaxy S9 (Plus). Dit toestel heeft naast de f/1.5- ook een f/2.4-stand. De camera heeft een iris die zichzelf aanpast. Dat is handig, want hoewel de wijdere stand beter is in het binnenlaten van meer licht, is de smallere stand beter in het zoveel mogelijk scherp op de foto zetten in fel daglicht.

Een variabel diafragma is daarom zonder twijfel de toekomst van de smartphonecamera, omdat je op deze manier gebruikmaakt van het beste uit beide werelden. Voordat deze technologie naar meer smartphones komt, heeft een wijder diafragma de voorkeur. Smartphonecamera’s kunnen door de grootte namelijk zoveel mogelijk licht op de sensor gebruiken.

Diafragma in verschillende populaire toestellen

Hieronder plaatsen we enkele populaire toestellen op een rijtje met hun diafragmawaarde. Let dus op: hoe kleiner dit nummer, hoe wijder het diafragma en hoe beter de foto’s zijn met slechtere lichtomstandigheden.

Een wijd diafragma staat echter niet garant voor goede foto’s. Ook andere onderdelen van de camera doen er toe. Toch is dit een belangrijke waarde om in de gaten te houden bij het kopen van je volgende smartphone, zeker als je veel waarde hecht aan de kwaliteit van je foto’s.

Lees meer in onze Fotografie-gids

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu